Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog potresa

Umjesto u školi nastavu imaju u prostorijama DVD-a: "U uvjetima su u kakvima su bili moji roditelji nakon Drugog svjetskog rata"

Aktualno Galerija Marijan Hrgović, Predsjednik MO Donji Dragonožec Marijan Hrgović, Predsjednik MO Donji Dragonožec Foto: DNEVNIK.hr Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Foto: DNEVNIK.hr Darko Rogalo, ravnatelj OŠ Brezovica Darko Rogalo, ravnatelj OŠ Brezovica Foto: DNEVNIK.hr Umjesto u školi, nastava u prostorijama DVD-a - 7 Umjesto u školi, nastava u prostorijama DVD-a - 7 Foto: DNEVNIK.hr +5 Umjesto u školi, nastava u prostorijama DVD-a - 6 Galerija 1/10 >>
Presvlače se i jedu u hodniku, tjelesni imaju u vatrogasnom domu, a zbornicu u mjesnom odboru. Učenici zagrebačke Područne škole Donji Dragonožec i dalje nastavu pohađaju u prostorijama DVD-a. Dnevnik Nove TV o njima je već izvještavao. Potres im je uništio školu, a novu nikako da dočekaju.

Nemaju školsko zvono, sportsku dvoranu i opremu. Nemaju ni klasične učionice. Imaju improvizirane prostorije vatrogasnog doma. Učenici u Donjem Dragonošcu, njih 93, tamo imaju nastavu.

"Jako mi je neobično zato što su ovdje vatrogasci, a u drugoj školi baš i nisu", kaže Sara Horvat, učenica Područne škole Donji Dragonožec.

Na ploči su jasno napisali što žele. Njihova škola oštećena je u potresu, pa će na toj lokaciji biti i treću godinu zaredom.

"Kad nam učiteljica treba isprintati zadatke, ne radi nekad laptop i printer treba po pola sata da isprinta. Nekad se čak i ne isprinta, miševi nam ne rade", rekao je Dominik Crnković, učenik škole.

Uvjeti su daleko od pedagoških. Prostorije su skučene, a umjesto zavjesa od sunca ih štite papiri.

Darko Rogalo, ravnatelj OŠ Brezovica, kaže da se u tu prostoriju za silu može stisnuti 25 učenika, ali to baš nije ugodno.

Pročitajte i ovo Vrijeme oblaci Vremenska prognoza Koliko će trajati pogoršanje vremena koje je zahvatilo Hrvatsku? Meteorolog Nikola Vikić-Topić donosi detalje

Gradnja nove škole trebala je početi krajem ove godine, tako su iz Grada obećali prije šest mjeseci.

"Ja suosjećam s građanima Dragonošca, želimo tu školu jednako kao i oni", govorio je 1. ožujka Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika.

Ali nisu napravili ništa u vezi s tim. Prema odgovoru koji je ekipa Dnevnika Nove TV dobila iz Grada, još uvijek nemaju lokacijsku dozvolu, kao ni projekt za školu. Tek sljedeće godine na proljeće mogu raspisati natječaj za izvođače.

"Stara škola nepovratno je oštećena u potresu, a nova bi se trebala graditi na lokaciji na kojoj raste jedino trava", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Gradnja nije na vidiku, tako da će cijela jedna generacija od 1. do 4. razreda školu završiti u prostorijama vatrogasnog doma.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić Poslali reakciju HEP se oglasio o Barbarićevoj vili na Hvaru

Vatrogasci i učenici nisu jedini koji koriste taj dom, tu su još brojni drugi. "Mjesni odbor, udruga penzionera, društvo Naša djeca i lovačko društvo", nabrojio je Marijan Hrgović, predsjednik Mjesnog odbora Donji Dragonožec.

Roditelji su zbog svega očajni.

"Mislim da je vrijeme da se djeci u Dragonošcu omogući isto školovanje kao u centru Zagreba", kaže roditelj Dario Horvat.

Iz Grada kažu da je očekivano vrijeme izgradnje škole godinu i pol dana. Sufinancirat će se europskim sredstvima. Budući da novac još nije odobren i sve visi u zraku, jedno je sigurno - đaci će do daljnjeg u školu s vatrogascima, umirovljenicima, lovcima, članovima udruga i mjesnog odbora.

Reporterka Matea Ćorić Brunović pitala je roditelje što misle o svemu tome.

"Očajni su jer njihova djeca nemaju iste uvjete kao i ostali zagrebački đaci. Nagurani su u jednoj prostoriji. Ovdje imaju i tjelesni i moraju razmaknuti sve ove klupe da bi igrali nogomet, odbojku i onda ih fizički sve vratiti", javila je reporterka.

Do 18 sati ovdje su učenici, od 19 sati umirovljenici. Što vi kažete na to, pitala je reporterka majke djece koja ovdje pohađaju nastavu.

"Ovo je prestrašno. U ovoj prostoriji događa se apsolutno sve. Od vatrogasaca, DVD-a, raznih skupova, umirovljenika, ovdje djeca idu u školu. Isto tako razne aktivnosti, od sportskih aktivnosti do folklora, sve se događa u ovoj prostoriji", kazala je Desire Crnković te dodala kako u toj velikoj prostoriji djeca teško i vide i čuju učiteljicu.

Pročitajte i ovo Istraga zločina u Dugom Selu - 3 U udomiteljskoj kući Eksplozija u Dugom Selu: "Kada policija pronađe osobu koja mu je možda predala bombu, imat će štošta za objasniti"

Osim toga, kaže i kako već u petom mjesecu počinje biti jako vruće u tim prostorima.

"Sramotno je da se u 21. stoljeću borimo za osnove, za nešto što je temelj društva", kazala je Crnković.

Maja Blaguški, također majka djeteta koje ovdje ide u školu, navela je što smatra najvećim problemom.

"Osim činjenice da nemaju nikakve mogućnosti da imaju neke izvanškolske aktivnosti, koje djeca u svim drugim školama u Zagrebu imaju, mi nemamo blagovaonicu, nemamo sportsku dvoranu. Naša djeca jedu među cipelama i papučama i zapravo su uvjetima u kakvima su bili moji roditelji nakon Drugog svjetskog rata", kazala je Blaguški te dodala kako je to prežalosno.

Majke su nadležnima iz Grada poručile da dođu vidjeti u kakvim uvjetima djeca pohađaju nastavu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene