Obavijesti Video Pretražite Navigacija
heroj ukrajine

Ubijeni pilot nije Duh Kijeva? "To je legenda o superheroju, izmislili su je Ukrajinci"

Ukrajinsko borbeno zrakoplovstvo
Ukrajinsko borbeno zrakoplovstvo Foto: Sergei Supinsky
Brojčana nadmoćnost ruskog zrakoplovstva učinila je ukrajinske borbene pilote legendarnima - djelomično i zbog priče o letećem "asu" kojeg su zvali "Duh Kijeva".

Osim direktnog sukoba, posljednja dva i pol mjeseca rata u Ukrajini obilježio je i informacijski rat, u sklopu kojeg su obje zaraćene strane ulagale ogromne napore kako bi ostvarile nadmoć u svjetskim medijima. Tako je rođena i priča o Duhu Kijeva, heroju koji je do sad navodno srušio četrdesetak neprijateljskih aviona.

Međutim, zapovjedništvo ukrajinskog ratnog zrakoplovstva objavilo je na svom Facebook profilu kako je "Duh Kijeva legenda o superheroju, čiju su ličnost izmislili Ukrajinci!"

Pročitajte i ovo Moldavija na udaru izbjeglica iz Ukrajine - 1 Bijeg od rata Izvještaj iz siromašne zemlje koja je podnijela golem teret izbjegličke krize: "Sve su ostavili po strani, došli i pomagali"

"Molimo ukrajinsku zajednicu da ne zanemaruju osnovna pravila informacijske higijene", napisali su, i potaknuli ljude da "provjeravaju izvore informacija prije nego što ih odluče proširiti".

Raniji su izvještaji Duhom Kijeva prozvali bojnika Stepana Tarabalku. Ukrajinske su vlasti potvrdile da je poginuo u ožujku, i posthumno su ga odlikovale medaljom Heroja Ukrajine. Međutim, ukrajinsko ratno zrakoplovstvo naglašava da on nije bio "Duh Kijeva", i da nije "srušio četrdeset neprijateljskih aviona".

Opisuju "Duha Kijeva" kao "kolektivnu sliku borbenih pilota 40. Taktičke avijacijske brigade ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, koji brane nebo iznad glavnog grada".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene