Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima nezadovoljnih

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Europski pučani najveći su gubitnici, jedan kandidat bio bi odličan izbor, ali..."

Aktualno Galerija Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Europski parlament - 1 Europski parlament - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Europski parlament - 2 Europski parlament - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Europski parlament - 3 Galerija 1/4 >>
U Bruxellesu su dogovorena imenovanja ključnih dužnosnika u Europskoj uniji. Tko je zadovoljan raspletom događaja, a tko nije, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Europski samit završen je kasno sinoć dogovorom oko imenovanja ključnih dužnosnika. Ursula von der Lyen kandidatkinja je za drugi mandat na čelu Europske komisije, bivši portugalski premijer Antonio Costa za predsjednika Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas za visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku.

Osim toga, s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim potpisani su sporazumi o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu

Iz Bruxellesa se s najnovijim informacijama javila Ivana Petrović koja je otkrila jesu li svi sudionici samita zadovoljni.

"Nisu svi zadovoljni, ponajprije Viktor Orban koji je otišao sa samita nakon dana pregovaranja. Glasao je protiv kandidature Ursule von der Lyen, suzdržan u odnosu na Kaju Kallas, dok je podržao bivšeg portugalskog premijera i jednog od Socijalista Antonija Costu, čija je vlada pod istragom za korupciju. Njih dvojica razvili su dobru suradnju kroz Društvo prijatelja za koheziju.

Costa bi bio dobar izbor po taktičnosti i konzilijarnosti, da mu nije pala vlada zbog korupcije, što građanima Europe šalje lošu poruku", ocijenila je Petrović.

Pročitajte i ovo Portugalski premijer Antonio Costa Pritvoren šef kabineta Portugalski premijer Costa podnio ostavku zbog istrage o korupciji: "Savjest mi je čista, ali neću se više kandidirati"

Nezadovoljna je i Giorgija Meloni koja se u potpunosti suzdražala od glasanja. Jako je zamjerila Pučanima što nisu u pregovore uključili i njezinu političku grupaciju Konzervativce i reformiste, koji su nakon posljednjih izbora postali treća najsnažnija stranka u Europi. Ne zna se kako će tijekom glasanja odabrati njezina grupacija. Rekla je da će za Italiju, jednu veliku i važnu zemlju, tražiti poziciju potpredjsednika Komisije za industriju, financije i gospodarstvo.

Rekacije iz Bruxellesa

"Smatram to velikom pogreškom, smatram to prije svega nedostatkom poštovanja prema europskim građanima, prema glasu koji su ti građani iskazali i stoga sam odlučila poštovati indikaciju građana tako što nisam podržala taj prijedlog", izjasnila se talijanska premijerka Giorgia Meloni oko odabira novih čelnih ljudi Europske unije.

"Za mene ovo znači da ću sada tražiti potvrdu od Europskog parlamenta o svom imenovanju nakon što predstavim političke smjernice za sljedećih pet godina. Tako da postoji još jedan korak na putu prema naprijed", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Pročitajte i ovo EU pregovori Mađarska nezadovoljna Povijesni dan: Ukrajina i Moldavija službeno otvorile pregovore o pristupanju Uniji

"Kad zbrojimo pučane, socijaliste i liberale onda je tu i više nego dovoljno glasova, pa da jedan dio i ne glasa mislim da postoji rezerve, ali u svakom slučaju bit će vjerojatno i onih zastupnika koji nisu samo iz ove tri političke grupe koji će podržati Ursulu von der Leyen", prognozira hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pozicija Europske pučke stranke

"Europska pučka stranka relativni je pobjednik, ali je i najveći gubitnik. Dobili su samo mjesto predjsednika Komisije, koje im pripada po defaultu. Dobili su predsjednicu Europskog parlamenta na pola mandata od 2,5 godine.

Hoće li socijalist Antonio Costa biti reizabran za predsjednika Europskog vijeća nakon 2,5 godine, vidjet će se. Europski pučani, gledajući cjelokupnu multilateralnu arhitekturu, najveći su gubitnici s obzirom na mandate koji se primiču kraju.

Socijalisti će vjerojatno dobiti Vijeće Europe kao i bankarske sustave, dok je predsjednik NATO-a postao liberal Mark Rutte", objasnila je iz Bruxellesa Ivana Petrović.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene