Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Costa na čelu Vijeća

Postignut dogovor o imenovanjima u EU: Von der Leyen ostaje šefica EK

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp
Ursula von der Leyen ponovno bi trebala biti predsjednica Komisije, dok će predsjednik Europskog vijeća biti bivši portugalski premijer Antonio Costa.

Čelnici država članica EU-a postigli su u četvrtak navečer dogovor o imenovanjima na vodeće dužnosti u europskim institucijama - Ursula von der Leyen ponovno bi trebala biti predsjednica Komisije, dok će predsjednik Europskog vijeća biti bivši portugalski premijer Antonio Costa, a visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Kaja Kallas.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 1 Podjela dužnosti Koji resor će pripasti hrvatskom predstavniku u EU? "Premijer Plenković ima favoritkinju, tražit će resor prema njezinu iskustvu"

Izbor predsjednice Komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, dok će se o visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku glasati u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije.

Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 2 Kandidati za najviše dužnosti Iza kulisa samita u Bruxellesu: "Plenković je izrazito bio protiv njega. To šalje lošu poruku"

Na samitu se moglo čuti i nezadovoljstvo kadrovskom križaljkom, posebno mađarskog predsjednika Viktora Orbana i talijanske premijerke Giorgije Meloni, koja se suzdržala od glasovanja.

Orban je pak glasao protiv Von der Leyen, suzdržan je bio oko Kallas dok je bio za Costu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene