Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koštunica pozvao stranke na jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica pozvao je parlamentarne stranke, uoči zasjedanja srbijanskog parlamenta najavljenog za srijedu, da potvrde jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku koja Kosovo smatra sastavnim dijelom Srbije.

'Ako svi istinski stojimo iza državnog i nacionalnog načela: Kosovo je Srbija, onda svi jedinstveno moramo podržati to da Srbija s Kosovom i Metohijom može postati član Europske unije', kazao je Koštunica.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

On je dodao da tom 'zajedničkom politikom mogu biti zadovoljne i stranke koje snažno inzistiraju na europskim integracijama i stranke koje snažno inzistiraju na obrani Kosova'.

Zato je, prema njegovim riječima, 'od najveće važnosti izbjeći podjele oko Europske unije i u ovom važnom trenutku za Srbiju potvrditi jedinstvenu državnu i nacionalnu politiku'.

'Inzistiranje po svaku cijenu na isključivo stranačkim stajalištima i narušavanje uspostavljenog nacionalnog jedinstva, uvelike bi naštetilo Srbiji', smatra srbijanski premijer.

On je zato sve parlamentarne stranke ponovno pozvao da 'sačuvaju i potvrde politiku koju Srbija već godinama vodi u obrani svojih bitnih interesa i jasno priopće da Srbija ide u Europsku uniju samo sa svojim Kosovom'.

Kako doznaje B92, Koštuničina Demokratska stranka Srbije u Skupštini Srbije priprema amandmane na tekst rezolucije koji predlaže zastupnička skupina Šešeljeve Srpske radikalne stranke o zaštiti integriteta Srbije, a koja predviđa da Srbija može ući u EU samo cjelovita s Kosovom. Amandmanima zapravo podržavaju takvo stajalište radikala i socijalista i dodaju da Srbija neće pregovarati o prijemu u članstvo EU ako Unija jasno ne potvrdi cjelovitost njezina državnog teritorija.

Lider Socijalističke stranke Srbije Ivica Dačić novinarima je rekao kako je o spomenutoj rezoluciji prošlog tjedna razgovarao sa zamjenikom predsjednika SRS-a Tomislavom Nikolićem i najavio da će zastupnici SRS-a glasovati da se ona uvrsti u dnevni red sjednice parlamenta.

Dačić smatra da taj dokument ne znači i 'ne' europskim integracijama te dodaje da rezolucija 'tjera EU da na drugi način gleda na Srbiju'. 'O članstvu o EU se ne može raspravljati dok nam se otima Kosovo i Metohija', rekao je Dačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene