Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski veleposlanik pri NATO-u predbacio je Sjevernoatlantskom savezu da je primijenio "nesrazmjernu silu" kako bi iselio srbijanske prosvjednike iz UN-ovih sudova u Mitrovici, na sjeveru Kosova i upozorio je da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja.


Na sjednici Vijeća NATO-Rusija "postavili smo pitanje zašto je protiv prosvjednika, uključujući žene i djecu koji su bili u zgradama, primijenjena prekomjerna sila", rekao je veleposlanik Dmitrij Rogozin.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministar pozvao SAD, NATO i EU da ''poduzmu mjere protiv mračnih sila'' Slika nije dostupna Upozorenje iz NATO-a: 'Povratak boraca je prijetnja za sve nas, za zemlje u regiji'

"Zatražio sam da se eskalacija zaustavi", dodao je. "Onaj tko ima najveće ovlasti", to jest snage NATO-a (KFOR) "mora pokazati suzdržanost i ne smije stati ni na čiju stranu, ne treba se upletati u političke događaje i mora se strogo držati okvira UN-ova mandata".

"To bi značilo novi sukob, težak i bezizlazan", dodao je.

Zapitao se i koji su razlozi što se akcija izvela upravo 17. ožujka, na dan 4. obljetnice protusrpskih prosvjeda u kojima je 2004. devetnaest osoba izgubilo život i točno mjesec dana nakon proglašenja neovisnosti.

Vijeće NATO-Rusija na sjednici u ponedjeljak treba pripremiti susret na vrhu između NATO-a i Rusije koji će se 4. travnja održati u Bukureštu, na završetku NATO-ova summita.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova u Moskvi upozorio je pak da "normalizacija" stanja na sjeveru Kosova neće biti moguća sve dok se kosovsko pitanje ne preispita "u okviru međunarodnog prava". 

Rusija, kao i Srbija, smatraju nezakonitim proglašenje neovisnosti Kosova i ne žele priznati novu državu.