Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zataškavanje ili razotkrivanje?

Komunistička partija radila je na tome da na izborima pobjede liberali? Trudeau naredio istragu o miješanju Kine u izbore, oporba nije zadovoljna

Justin Trudeau
Justin Trudeau Foto: KATHERINE KY CHENG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je da će imenovati posebnog istražitelja koji će ispitati navodno kinesko uplitanje u kanadske izbore.

Nakon što su kanadski mediji, pozivajući se na anonimne obavještajne izvore, objavili navode o kineskom uplitanju u izbore u Kanadi 2021. i 2019. godine, kanadski premijer Justin Trudeau našao se pod pritiskom zbog potrebe provođenja istrage stranog uplitanja u izbore u Kanadi.

Na istragu su pozvani i čelnici rivalskih političkih stranaka, a Kina je zanijekala bilo kakvo miješanje u izbore, nazivajući tvrdnje potpuno neutemeljenima i klevetničkima.

''Kanada je odavno svjesna pokušaja uplitanja Kine, Irana i Rusije''

"Imenovat ću neovisnog posebnog izvjestitelja koji će imati širok mandat i davati stručne preporuke o borbi protiv uplitanja i jačanju naše demokracije", rekao je Trudeau obraćajući se medijima i istaknuo da su izvješća koja osporavaju suverenitet Kanade alarmantna.

Izvjestitelj još nije izabran, imenovanje će biti obavljeno idućih dana, a njegova zadaća bit će pregled povjerljivih izvješća o saveznim izborima 2019. i 2021. te davanje preporuke za buduća natjecanja, piše BBC.

Trudeau je također rekao da će zatražiti od članova parlamenta i senatora u Odboru parlamentaraca za nacionalnu sigurnost i obavještajne poslove da započnu reviziju stranog uplitanja te da o nalazima izvijeste parlament.

Kanada je odavno svjesna pokušaja uplitanja Kine, kao i Irana i Rusije, kazao je Trudeau i dodao da se još nekoliko drugih nedržavnih aktera pokušalo miješati u kanadsku demokraciju i Kanadu općenito.

Pročitajte i ovo Xi Jinping održao bukvicu Justinu Trudeauu na marginama summita VIDEO Pogledajte kako je kineski predsjednik očitao bukvicu kanadskom premijeru: "To nije u redu"

Kina preferirala Trudeaove liberale?

List Globe and Mail i televizijska postaja Global News izvještavali su detaljno proteklih tjedana, na temelju curenja informacija iz kanadskih obavještajnih izvora, o navodnim pokušajima kineske Komunističke partije da se umiješa u izbore.

Navodno je Kina preferirala Trudeauove liberale i priželjkivala da budu ponovno izabrani na izborima 2021. te je radila na porazu konzervativnih političara za koje se smatralo da nisu prijateljski raspoloženi prema Pekingu. 

Konzervativci su javno rekli da su bili svjesni uplitanja u utrku 2021. i vjeruju da ih je to koštalo nekoliko mjesta, iako nedovoljno da promijene izborni rezultat, a i Savezno javno izvješće prošlog tjedna pokazalo je da pokušaji uplitanja u savezne izbore 2021. nisu utjecali na rezultate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uska utrka Protivnik priznao poraz: Kanadski premijer ostaje na vlasti unatoč blijedoj kampanji i ljutnji zbog sazivanja izbora

Oporba traži javnu istragu

Novi demokrati i Konzervativci zalažu se za neovisnu i javnu istragu o računima, a na Trudeauov račun uputili su kritiku jer smatraju da istraga Odbora nije prihvatljiva zamjena za javnu istragu.

"Pravi način da se strane aktere spriječi u tajnom djelovanju jest odbijanje čuvanja njihovih tajni", poručio je zastupnik Novih demokrata Peter Julian.

Čelnik Konzervativaca Pierre Poilievre bio je nešto oštriji i nazvao Trudeauovu objavu zataškavanjem liberala kako bi izbjegli odgovornost.

''Izvjestitelj će imati ovlasti preporučiti javnu istragu. Mi ćemo se pridržavati preporuke. Znam da ima ljudi koji ne vjeruju da je to dovoljno. Razumijem. Stoga daljnji rad povjeravamo nekom nepristranom'', odvratio je Trudeau.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin, Xi Jingping geopolitička prekretnica Potez Kine uveo je svijet u mračno doba: "Putin i Xi objavili su novi hladni rat"

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTE ZABRINUTOST Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti"

Gotovo istovremeno kanadska je policija objavila da je otvorila istragu o tome kako su informacije o navodnom miješanju procurile u kanadske medije.

Anketa koju je prošli tjedan objavio Institut Angus Reid pokazala je da oko 65 posto Kanađana vjeruje da se Peking pokušao umiješati u izbore i  dvije trećine njih smatra da bi federalna vlada trebala učiniti više u borbi protiv miješanja u izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene