Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKRS SKUPLJI NEGO IKADA

Inflacija jede hranu s blagdanskoga stola, cijena uskršnje košarice raste u nebo: "Malo je za nas preskupo"

Aktualno Galerija Uskršnja košarica: Ilustracija - 4 Uskršnja košarica: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uskršnja košarica: Ilustracija - 2 Uskršnja košarica: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uskršnja košarica: Ilustracija - 1 Uskršnja košarica: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uskršnja košarica: Ilustracija - 3 Uskršnja košarica: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Uskršnja košarica: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Do Uskrsa je još malo više od mjesec dana, a zbog inflacije već je sada jasno da će biti skuplji nego ikada. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš provjerio je cijene blagdanskog stola i jedino što nas u idućih tridesetak dana može spasiti jesu akcije.

Da je Uskrs sada, košaricu bismo platili znatno više nego lani. Ono što je bilo pet kuna sad je euro, a neke su cijene i dvostruko veće.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Uskršnja košarica 2021. - 5 Uskršnja košarica Kako će izgledati uskršnja košarica? Hrana je jeftinija, ali sve se manje kupuje: "Već sam rezervirala šunku..."

"Možda se ne razumijem, ali malo je za nas preskupo", poručila je Menuna iz Zagreba. "Čovjek je tu da se prilagodi, jednostavno nemate izbora", dodaje Zdenka.

U inspekciju je krenula ekipa Dnevnika Nove TV, i to kao stari Latini: ab ovo, to jest od jaja. Tijekom Uskrsa potroši ih se između 20 i 25 milijuna komada, odnosno oko 6 po osobi. Prema burzi cijena Ministarstva poljoprivrede cijene jaja u godinu dana su se udvostručile. Točnije, jaje razreda skuplje je za 90, a razreda M za 100 posto!

"Znamo da u ovom trenutku nema mogućnosti držanja kokica na otvorenom, to je područje cijele Europske unije. Zato je sve u zatvorenom. A znamo da u zimskim mjesecima trebaju biti 33 stupnja, treba zagrijati te prostore i tu je veliki problem", objašnjava Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore.

I tako su plin i žitarice koje su poskupjele i do 300 posto paket jaja povisili na 3 eura. Tročlana obitelj kupit će dva.

Prosječni Hrvat za Uskrs pojede pola kilograma šunke. U baranjskoj pušnici Petra Dobrovca bit će spremne već za tjedan dana.

"To su prekrasne šunke bez kosti, panglovane. Šunka će biti za kuhanje, 13,5 eura kilogram", govori Dobrovac reporteru Dnevnika Nove TV Dini Golešu.

Cijena svinjetine u veleprodaji u godinu dana porasla je od 50 do 75 posto. Domaćim stočarima cijenu šunke ruši uvozna roba pa je proizvodnja više stvar tradicije nego zarade.

"Spašavamo Njemačku, Austriju ili gore već sjeverne zemlje, a našu uništavamo", smatra proizvođač Dobrovac.

Kilogram odojka na tržnici je 7,5 eura, a janjetine od 13 do 15. Vezice mladog luka i rotkvice po euro. Na stolu će biti i nekog sira, a cijena mu varira jer vrsta je mali milijun. Za usporedbu ćemo uzeti onaj koji u aplikaciji ''Kretanje cijena'' u sve tri trgovine stoji isto. To je trapist i za pola kilograma treba izdvojiti 6,30 eura.

Bilanca za tročlanu obitelj je sljedeća: Kilogram mesa za ručak, kilogram i pol šunke, pola kile sira, 20 jaja, dvije vezice luka i vezica rotkvica stoje od 42 do 50 eura. Do Uskrsa je još 35 dana, a ako počevši od danas svaki dan sa strane stavite euro i pol, osnovne namirnice mogli biste podmiriti od ušteđevine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene