Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na marginama summita

VIDEO Pogledajte kako je kineski predsjednik očitao bukvicu kanadskom premijeru: "To nije u redu"

Neugodan razgovor između kineskog čelnika Xi Jinpinga i kanadskog premijera Justina Trudeaua snimljen je na marginama summita G20 u Indoneziji.

Vidno frustrirani Xi Jinping povukao je Justina Trudeaua u stranu i rekao mu da "nije primjereno" da se detalji njihova ranijeg razgovora dijele s medijima. Pritom je Xi sugerirao da Trudeauu nedostaje "iskrenosti" u pristupu.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal"

"Sve o čemu razgovaramo procurilo je u novine, to nije primjereno", rekao je Xi Trudeauu.

"To nije način na koji smo vodili razgovor", dodao je kineski predsjednik, javlja The Guardian i dodaje kako je ova snimka svojevrsni dokaz zahlađenja odnosa između dvojice državnika.

Burni razgovor odvijao se dan nakon što su vladini izvori izvijestili da je na marginama samita Trudeau iznio "ozbiljnu zabrinutost" Xiju zbog sve "agresivnijih aktivnosti" Kine.

Javni nastupi kineskog čelnika inače su pomono planirani, pa je ova situacija posebno zanimljiva jer odsutpa od uobičajenog.

"U Kanadi vjerujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog. To je ono što ćemo imati i u budućnosti", rekao je Trudeau prekidajući Xijeva prevoditelja.

"Nastavit ćemo konstruktivan dijalog, ali bit će stvari oko kojih se nećemo slagati", rekao je.

Gestikulirajući rukama, Xi je kanadskom premijeru rekao da njih dvojica "moraju prvo stvoriti uvjete".

Na kraju razgovora jedan drugome pružili su ruku, a zatim je svatko otišao u svom smjeru.

Nijedan razgovor s njim ne može biti lagan

Kanadski premijer nedavno je upozoravao kako se Kina miješala u savezne izbore 2019. godine u Kanadi te dodao: "Kina ili drugi nastavljaju igrati agresivne igre s našim institucijama, s našim demokracijama."

Nakon napetog susreta Trudeau je novinarima rekao da nijedan razgovor s Xijem ne može biti lagan, ali je dodao da Kanada mora biti sposobna djelovati konstruktivno i izravno, a u isto vrijeme zalagati se za ljudska prava i vrijednosti koje su Kanađanima važne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene