Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukob na granici

Sukobile se još dvije bivše sovjetske zemlje: U granatiranju poginulo najmanje troje ljudi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kirgistan i Tadžikistan u petak se međusobno optužuju za upotrebu teškog naoružanja poput tenkova i minobacača u sukobu na granici, u kojem je dosad živote izgubilo najmanje troje ljudi, a ozlijeđeno ih je 27.

Kirgistanska granična straža tvrdi da su snage Tadžikistana opet pucale na nekoliko njezinih položaja na spornoj planinskoj granici te da su pritom koristili tenkove, oklopne transportere i minobacače.

Tadžikistan pak optužuje snage Kirgistana za granatiranje s teškim naoružanjem njegovih položaja i sedam sela na istom području, poznatom zbog svoje komplicirane etničke geografije, koja je prošle godine gotovo rezultirala otvorenim ratom.

Vlasti tadžikistanskog grada Isfare objavile su da je ubijen jedan civil, a još troje je ozlijeđeno. Kirgistan izvještava o 18 ozlijeđenih s noći na petak u južnoj provinciji Batken, koja ima i eksklavu Voruh.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se okolnosti Drama u Londonu: Dva policajca izbodena nožem u središtu grada, napadnuta i djelatnica hitne

Ministri vanjskih poslova dviju strana razgovarali su o sporu, objavila je vlada u Biškeku, no snage na granici tvrde da je primirje već propalo.

Guverneri susjednih pokrajina dviju država trebali bi se sastati na granici u novom pokušaju postizanja mira, a razgovarat će i njihove sigurnosne službe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika obljetnica FOTO/VIDEO Milanović u Splitu: "Treba nam 10 brodova. Valjda ćemo se nekako snaći, ali dok god se uzdamo u snalaženje to nije dobro"

U isto vrijeme kirgistanski predsjednik Sadir Žaparov i tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon na skupu su Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu gdje su u četvrtak snimljeni na zajedničkoj fotografiji.

Sukobi na neprecizno određenoj granici između dviju sovjetskih republika su česti, no u pravilu se brzo i riješe.

Obje države imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom koja je ovaj tjedan pozvala na prekid sukoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene