Obavijesti Video Pretražite Navigacija
205. DAN RATA

Putin s ledenim smiješkom poslao upozorenje Ukrajini: "Ajmo vidjeti kako će se to razvijati"

U tijeku je 205. dan rata u Ukrajini. Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara. Masovni ukop ranije je pronađen u šumi nedaleko od oslobođenog Izjuma.

  

  • Počela je ekshumacija tijela iz masovne grobnice kod Izjuma
  • Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara
  • Masovni ukop ranije je pronađen u šumi nedaleko od oslobođenog Izjuma

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:52 Belgija je najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 12 milijuna eura.

22:26 Počela je ekshumacija tijela u masovnoj grobnici u blizini Izjuma, u regiji Harkiv. Leševe, koje su pokupili s ulica, komunalna služba je zakopala u blizini groblja.

Ukupno ima 445 križeva s brojevima, ali u jednom grobu može biti više tijela. Tijekom dana ekshumirano je 17 vojnika i 23 civila, piše portal Hromadske Int.

21:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je sa smiješkom odbacio munjevitu ukrajinsku protuofenzivu i upozorio da će Rusija snažnije odgovoriti ako njezini vojnici budu pod daljnjim pritiskom.

Nakon samita Šangajske organizacije za suradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, Putin je invaziju na Ukrajinu nazvao nužnim korakom za sprječavanje, kako je rekao, zavjere zapada da slomi Rusiju. Moskva se ne žuri u Ukrajini i njezini ciljevi se ne mijenjaju, rekao je Putin.

"Vlasti u Kijevu objavile su da su pokrenule i da provode aktivnu protuofenzivnu operaciju. Ajmo vidjeti kako će se to razvijati, kako će završiti", rekao je Putin sa smiješkom.

To je bila njegova prva izjava nakon što su ruske snage pobjegle iz regije Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine prije tjedan dana, što je izazvalo neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Rusija je uzvratila napadom na ukrajinsku infrastrukturu, uključujući branu i opskrbu električnom energijom, a Putin je upozorio da bi se ti napadi mogli pogoršati.

"Ruske oružane snage nedavno su zadale nekoliko osjetljivih udaraca. Pretpostavimo da su upozorenje. Ako se situacija nastavi ovako razvijati, onda će odgovor biti ozbiljniji", rekao je.

Putin je rekao i da Rusija postupno preuzima kontrolu nad novim područjima Ukrajine. "Plan nije podložan prilagodbi", rekao je ruski predsjednik na pitanje treba li izmijeniti, kako je naziva, "specijalnu vojnu operaciju".

"Glavni stožer jednu stvar smatra važnom, drugu sekundarnom, ali glavna zadaća ostaje nepromijenjena i ona se provodi", rekao je Putin. "Glavni cilj je oslobađanje cijelog teritorija Donbasa".

Putin poriče da Rusija ima ikakve veze s europskom energetskom krizom i kaže da bi Europska unija, ako želi više plina, trebala ukinuti sankcije koje sprječavaju otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2. Okrivio je "zelenu agendu" za energetsku krizu i inzistirao na tome da će Rusija ispuniti svoje energetske obveze.

"Ako imate želju, ako vam je tako teško, samo ukinite sankcije Sjevernom toku 2, što je 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, samo pritisnite gumb i sve će krenuti", rekao je Putin.

Sjeverni tok 2 izgrađen je prije godinu dana, ali ga je Njemačka odlučila stopirati samo nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala svoje vojnike u Ukrajinu 24. veljače. Cijene plina u Europi više su se nego udvostručile od početka godine zbog manjih isporuka iz Rusije.

15:51 Nekoliko tijela s užetom oko vrata i zavezanih ruku bila su među vidljivima na mjestu masovne grobnice koju su u petak ekshumirali ukrajinski policajci i forenzičari na području u sjeveroistočnoj Ukrajini koje su ukrajinske snage prije nekoliko dana oslobodile od Rusa.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su pronašli 440 tijela u šumama blizu grada Izjuma. Naveli su da su većina mrtvih civili te da mjesto događaja dokazuje da su ratne zločine počinili ruski osvajači koji su mjesecima okupirali to područje.

Muškarci u bijelim kombinezonima iskapali su tijela u šumi gdje je oko 200 improviziranih drvenih križeva bilo razbacano među drvećem. Moglo se vidjeti dvadesetak bijelih vreća za leševe.

Pronađena grobnica u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na prvoj crti bojišnice, najveća je masovna grobnica pronađena u Europi nakon ratova 1990-ih. Ukrajinske snage ponovno su zauzele Izjum nakon što su tisuće ruskih vojnika pobjegle iz tog područja, ostavivši za sobom oružje i streljivo.

Šef ukrajinske policije Ihor Klimenko rekao je na konferenciji za medije da se čini da su među mrtvima svi civili, iako postoje informacije da su ondje možda pokopani i neki vojnici.

"Mjesecima su na okupiranim teritorijima vladali neobuzdani teror, nasilje, mučenje i masovna ubojstva", napisao je na Twitteru na engleskom jeziku savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak uz fotografije koja prikazuju blatnu jamu oblijepljenu crveno-bijelom trakom s mjesta zločina.

"Želi li još netko 'zamrznuti rat' umjesto slanja tenkova? Nemamo pravo ostaviti ljude same sa Zlom", dodao je.

Rusija poriče da su njezine okupacijske snage počinile zločine.

"Bilo nam je očito da će Ukrajina pokušati ponoviti scenarij iz Buče. Sada to imamo u Izjumu", rekao je Vitalij Gančev, šef proruske administracije koja je napustila to područje prošlog tjedna, a njegove riječi prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Optužio je ukrajinske snage za ubojstva i pokušaj svaljivanja krivnje na Moskvu, uspoređujući tu situaciju s gradom Bučom sjeverno od prijestolnice Kijeva u kojemu su pronađene stotine tijela nakon što su ruske snage napustile to područje u ožujku.

Moskva je tada navela da je ta ubojstva inscenirala Ukrajina, što su odbacili Kijev i međunarodni istražitelji.

14:27 Glavni državni tužitelj samoproglašene proruske Narodne Republike Luhansk i njegova zamjenica poginuli su u petak u eksploziji bombe u blizini njihovih ureda, priopćio je čelnik LPR-a Leonid Pasečnik.

 

"Danas su u terorističkom napadu ubijeni glavni tužitelj LPR-a Sergej Gorenko i njegova zamjenica Ekaterina Steglenko", rekao je Pasečnik.

Pasečnik za taj napad okrivljuje službeni Kijev i naziva Ukrajinu pod sadašnjom vladom "terorističkom državom".

Kijev nije komentirao te navode. Pasečnik je u četvrtak rekao da je stanje u Luhansku "napeto".

Taj su dio ukrajinskog teritorija Rusija i proruski separatisti osvojili nakon pokretanja ruske invazije u veljači.

Nakon napada, Pasečnik je pozvao stanovnike u LPR-u da ostanu mirni te poručio da vlasti drže stanje "pod kontrolom".

13:39 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zaglavljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

U sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu, Putin je rekao da je Europa samo "djelomično" ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućuju prodaju i distribuciju ruskih gnojiva diljem svijeta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Europske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i prozvao EU da se ponaša "sebično" ukidajući sankcije samo kada je riječ o njenim članicama.

"Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. A što je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijim?", upitao je Putin na samitu.

U sklopu dogovora s Ukrajinom, Turskom i UN-om koji je postignut u srpnju, Rusiji je dopušteno da prodaje svoja gnojiva na globalnom tržištu, no morala je ukinuti blokadu južnih ukrajinskih morskih luka i dopustiti Ukrajini izvoz žitarica.

Putin je rekao da trenutno u europskim lukama stoji oko 300 tisuća tona gnojiva koje je Rusija spremna besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute.

10:46 Glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava rekla je da planira poslati promatrače u Izium, gdje su vlasti objavile da su pronašle masovnu grobnicu s 440 tijela, piše The Guardian.

"Namjeravaju otići tamo kako bi pokušali utvrditi nešto više o tome što se dogodilo", rekla je Liz Throssell u Ženevi. Dodala je da ne može potvrditi nalaze li se tijela u jednoj masovnoj grobnici ili u nizu pojedinačnih grobnica.

10:00 Ukrajina je napala upravne zgrade u okupiranom Hersonu, priopćila je ruska novinska agencija Tass. Tvrde da je došlo do snažnih eksplozija u središtu okupiranog Hersona. Pritom je najmanje jedna osoba poginula, piše TASS.

9:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je ranije kineskom čelniku Xi Jinpingu na njegovu "uravnoteženom" pristupu ukrajinskoj krizi i osudio "ružnu" politiku Washingtona.

Putin je također spomenuo "zabrinutost" Kine zbog Ukrajine.

"Visoko cijenimo dobro izbalansiran stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom", rekao je Putin.

"Razumijemo vaša pitanja i vaše nedoumice u vezi s tim i svakako ćemo detaljno obrazložiti naše stajalište o tom pitanju, iako smo o tome već ranije razgovarali", dodao je.

8:55 Humanitarac Andro Fabijanić iz Zagreba poginuo je u utorak u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine tijekom dostave pomoći. Pomagao je ukrajinskim obiteljima i borcima.

8:15 Masovni ukop ranije je pronađen u šumi nedaleko od oslobođenog Izjuma. Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju stotine grobova označenih drvenim križevima usred šume.

8:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju te pronalazak grobnice s više od 400 tijela usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva.

7:25 Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bijele kuće koji je u četvrtak poslan Državnom tajništvu SAD-a.

Biden je odobrio pomoć koristeći svoje predsjedničke ovlasti koje mu dopuštaju da odobri premještaj viška oružja iz američkih zaliha.

U dopisu se ne navodi kako će se novac koristiti, ali nekoliko je izvora reklo Reutersu kako se očekuje da će paket sadržavati streljivo, uključujući više topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS).

Paket će sadržavati i streljivo za haubice (topničko oružje), tvrde dva izvora koja su željela ostati anonimna jer nisu ovlaštena javno govoriti.

U dopisu se također spominje da će se novac koristiti za vojno obrazovanje i obuku. Washington je vladi u Kijevu od početka ruske invazije poslao vojnu pomoć vrijednu oko 15,1 milijardu dolara.

O svim događanjima prethodnog dana možete čitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene