Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun na mreži

Kineska vojska optužuje SAD za 'internetski rat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska vojska optužila je u petak Sjedinjene Države zapokretanja globalnog 'internetskog rata' s ciljem rušenja arapskih i drugih vlada.

Time uzvraćaju na optužbe da glavni internetski napadi na zapadne ciljeve dolaze iz Kine. Optužbe koje su iznijeli pitomci kineske vojne akademije i njihov poziv za stroži nadzor interneta, uslijedili su nakon ovotjednih tvrdnji da su računalni hakeri iz Kine ugrozili osobne Gmail račune nekoliko stotina ljudi, uključujući američke vladine dužnosnike, vojno osoblje i političke aktiviste u Kini, prenosi američka TV mreža ABC News.

Pročitajte i ovo Islamska država opet prijeti u novoj video snimci (Screenshot YouTube) Nova zastrašujuća snimka Islamska država opet prijeti: "Hakirali smo američku vojsku i State Department i poslali ubojice u njihove domove" Slika nije dostupna Zaražene tvrtke diljem svijeta Hakeri napali i Černobil, srušio se sustav za nadzor radijacije

Kina niječe

Internetska tvrtke Google je praćenjem utvrdila da podrijetlo napada na njezin email sustav dolazi iz kineskog grada Jinana, koji je dom strukovnih vojnih škola i čija su računala povezivana s više sofisticiranih napada na sustave Googlea prije 17 mjeseci. Kina je zanijekala odgovornost za sve te napade. Pišući u dnevnom listu kineske mladeži - China Youth Daily, koji je pod kontrolom Komunističke partije, pitomci vojne akademije nisu spomenuli tvrdnje Googlea, već su kazali kako izgleda da nedavni računalni napadi i incidenti u kojima se internet rabi za poticanje promjena režima u arapskim zemljama, potječu od američke vlade.

'Iza svega leži SAD!'

'U posljednje vrijeme, internetski tornado pomeo je diljem globusa ... masovno utičući i šokirajući svijet. Iza svega toga leži sjena Amerike', kaže se u članku, koji potpisuju Vi Zheng i Zhao Baoxian, identificirani kao pitomci Akademije vojnih znanosti. 'Suočene s tim zagrijavanjem za internetski rat, zemlje i vojske ne mogu biti pasivne, već se trebaju pripremiti za borbu u internetskom ratu', naglašava se u članku.

Dok je nuklearni rat bio strategija industrijske ere, internetski rat je proizvod informacijskog doba. Takvi sukobi mogu biti iznimno destruktivni, prijeteći nacionalnoj sigurnosti i samom postojanju država, ističe se. Kina treba 'svijetu izraziti svoj načelni stav održavanja 'internetske granice' i zaštititi svoj 'internetski suverenitet,' ujedinjujući sve napredne snage kako bi uronile u bijesnu bujicu razdoblja mirnodopske uporabe interneta i osigurale povratak svijeta interneta u zdravo, uredno okruženje', kaže se u članku. Brojne strane vlada kažu da su bile metom hakerskih napada iz Kine, iako Peking rutinski negira poduzimanje takvih operacija te tvrdi kako je i sam žrtva takvih aktivnosti. (Hina)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene