Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Razbjesnio ih novi posjet

"Nastavljamo s pripremama za rat": Kina izvela nove vojne vježbe blizu Tajvana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kineska vojska priopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana dok je skupina američkih kongresnika posjetila Tajvan i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen.

Pet američkih kongresnika, predvođenih senatorom Edom Markeyjem stiglo je u Taipei u nenajavljeni posjet kasno u nedjelju. Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom kolovoza Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama.

Tvrde da je narušen suverenitet

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe simulacija ili stvarnost? Veliki vojni manevri: Kineski brodovi i zrakoplovi nastavili opsadu Tajvana Ilustracija Nove napetosti Testiraju borbenu spremnost: Deseci kineskih aviona ušli u zonu tajvanske protuzračne obrane

Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske Kine odgovorno za Tajvan priopćilo je da je u ponedjeljak organiziralo višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su "snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca", dodaje se.

Kinesko ministarstvo obrane zasebnim je priopćenjem poručilo da je putovanje zastupnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da "u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu".

"Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke 'neovisnosti Tajvana' i stranog uplitanja", dodaje se.

Imamo zločestog susjeda

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja.

"Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjet našim prijateljima", kazao je novinarima.

Posjet Pelosi Tajvanu razbjesnio je Kinu koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija po prvi put i prekidanjem dijaloga sa SAD-om u nekim područjima, uključivo klimatske promjene.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoobranu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene