Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vjerska hodočašća

Policija izdala važno upozorenje: Na blagdan Velike Gospe pripazite na ove stvari

Povodom vjerskih hodočašća i blagdana Velike Gospe te održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama, upozoravaju iz policije.

Blagdan Velike Gospe slavi se u ponedjeljak 15. kolovoza te na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta i na put kreću osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.

U tom razdoblju, promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan, stoga iz policije skreću pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna korisne informacije Kakvo je radno vrijeme trgovina na blagdan Velike Gospe? Pogledajte kada možete u kupovinu

Pročitajte i ovo 25. Maraton lađa - 4 JEDINSTVENA TRADICIJA Milanović otkazao dolazak na Maraton lađa: Čak 30 ekipa bori se za štit kneza Domagoja

Pješacima se savjetuje da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila, kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti, kao što je i propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Ove godine blagdan Velika Gospa pada u ponedjeljak i produženi vikend, tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama. Policija vozače moli za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića.

Strogo je zabranjeno kretanja zaustavnom trakom, podsjećaju, uz posebni naglasak na održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Na dan Velike Gospe policijski će službenici posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

Hodočašće u Sinj

Velik broj hodočasnika uputit će se na hodočašće Gospi Sinjskoj kako bi prisustvovali središnjoj vjerskoj svečanosti za blagdan Velike Gospe.

Povodom hodočašća i održavanja središnje vjerske svečanosti 15. kolovoza, policija očekuje kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika kretat će se iz smjera Splita i Solina, cestama ŽC 6253 i D-1, iz smjera Imotskog cestom D-60.

Također se očekuje značajan broj hodočasnika koji će se kretati iz smjera Vrlike cestom D-1, iz smjera BIH cestom D-219, iz smjera Muća cestom D-6 preko Sutine i iz smjera Šestanovca i Blata na Cetini cestama LC 6150 i ŽC 6260.

Stoga iz policije obavještavaju vozače o zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC-6253 (stara cesta Solin-Klis) 14. i 15. kolovoza od 20.00 sati do kraja potrebe te će svi vozači biti preusmjeravani na državnu cestu D-1 (brza cesta Solin-Klis).

Policija još jednom upozorava sve vozače koji će prometovati navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.

Također upozoravaju sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice). Upućuju hodočasnike da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene