Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONAČNI OBRAČUN U NAIROBIJU

VIDEO KRAJ HORORA: Svi taoci oslobođeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcija hvatanja terorista koji su napali trgovački centar u Nairobiju približila se u ponedjeljak navečer kraju. Glasnogovornik kenijske vlade kazao je da su svi taoci oslobođeni.

22:40 Glasnogovornik kenijske vlade izjavio je za agenciju AFP kako su svi taoci iz trgovačkog centra u Nairobiju evakuirani te da se lov na preostale teroriste približava kraju.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj Napad u Keniji (Foto: AFP) Novi podaci U napadu u Nairobiju ubijena 21 osoba: "Pronađeno još šest tijela, policajac podlegao ozljedama"

20:23 Kenijski ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku za BBC je izjavio da talaca u trgovačkom centru najvjerojatnije više nema, ali ipak nije isključio tu mogućnost. 'Šansa za to postoji, ali je ograničena', kazao je. Lenku je priznao da operacija hvatanja terorista još nije okončana te da će se nastaviti i u noćnim satima.

18:30 Kenijske vlasti tvrde da su 'preuzele kontrolu' nad trgovačkim centrom u Nairobiju. Nije jasno znači li to da je akcija u centru okončana, s obzirom da je sličnih tvrdnji iz tamošnjeg sigurnosnog aparata već bilo.

17:50 U Nairobiju je pao mrak, a iz trgovačkog centra i dalje suklja crni dim. Kenijske snage sigurnosti tvrde da je požar u zgradi izazvala skupina terorista, kako bi omela akciju suzbijanja napada.

U današnjoj je akciji oslobođeno još 'nekoliko' talaca, ubijena su trojica terorista, a uhićeno je njih deset. Akcija vojske i policije i dalje je u tijeku.

-------------------------

Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv islamista koji već dva dana drže taoce u trgovačkom središtu Westgate u Nairobiju je pri završetku, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku.

'Mislim da je operacija pri završetku', rekao je na konferenciji za novinare. 'Kontroliramo sve katove, teroristi ne mogu pobjeći', dodao je.

Kenijski ministar unutarnjih poslova rekao je kako je broj mrtvih u trgovačkom centru najmanje 62. Potvrdio je kako su u današnjoj akciji kenijske vojske ubijena trojica terorista.

Ministar je istaknuo kako su policija i vojska u stanju visoke pripravnosti, kako teroristi ne bi slučajno pobjegli izvan zemlje, ili novi ušli u zemlju.

Za eksplozije i požar, koji je izbio nešto iza podne u trgovačkom centru, okrivio je militante koji su opkoljeni u tom centru i koji još uvijek drže taoce, prenosi agencija Reuters.

Istaknuo je kako su svi teroristi muškarci, ali da su neki od njih prerušeni u žene. Nije mogao reći kad bi akcija protiv terorista mogla biti okončana, jer se situaciji pristupa oprezno.

Kenijski ministar unutarnjih poslova nije mogao reći koliko je još talaca ostalo u trgovačkom centru. Kenijski sigurnosni dužnosnik za agenciju Reuters je rekao kako su napadači pripadnici više nacionalnosti.

Iz trgovačkog centra u kojem su teroristi zatočili taoce uzdiže se crn i gust dim, kojem je prethodilo nekoliko eksplozija, prenosi agencija Reuters.

Šef policije u Nairobiju rekao je za AFP kako je nešto talaca spašeno, no da operacija spašavanja taoca i dalje traje.

Britanski tabloidi pišu kako, iako prema nepotvrđenoj informaciji, iza napada na trgovački centar u Nairobiju stoji Britanka Samantha Lewthwaite iz Aylesburyja, poznatija u Velikoj Britaniji kao 'Bijela udovica'.

Lewthwaite je preobraćenica na islam, a njezin pokojni suprug Jermaine Lindsay, bio je jedan od napadača koji su se 7. srpnja 2005. raznijeli tijekom terorističkih napada u Londonu, prenosi Daily Mail. Isti list piše kako je njezino ime militantna skupina al-Šabab objavila putem Twittera.

Kenyan-Post prenosi kako su oslobođeni taoci rekli kako je vođa terorista žena s britanskim naglaskom.

Lewthwaite je iz Velike Britanije pobjegla 2005. godine, a u militantnu islamističku grupu Al-Šabaab ušla je iste godine.

Islamisti prijete životima preostalih taoca ako vojska upotrijebi silu

Agencija Reuters prenosi upozorenje somalijske islamističke grupe kako će militanti u keniji pobiti preostale taoce ako vojska upotrijebi silu.

Kenijska vojska izvijestila je da je oslobođena većina taoca u trgovačkom centru u Nairobiju, gdje je u napadu islamističke militanatne skupine al Shabaab ubijeno najmanje 59 osoba, a 175 ranjeno.

'Većina taoca je puštena, a kenijske obrambene snage su preuzele nadzor nad mnogim djelovima zgrade', rekao je KTN televiziji vojni glasnogovornik Colonel Cyrus Oguna, izvijestila je agencija Reuters.

>> UŽAS U TRGOVAČKOM CENTRU: Ubijeno najmanje 68 ljudi, većina taoca oslobođena

Kenijska vojska navela je na twitteru da je akcija osjetljiva jer žele sve taoce spasiti žive, navela je agencija AFP. Predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je ranije da među 10 do 15 napadača ima i žena.

Islamisti su trgovački centar napali u subotu kada je u centru bio vrlo veliki broj kupaca. Dužnosnici nisu rekli koliko su talaca uzeli napadači no jedna je kenijska televizija izvijestila da je riječ o 30 osoba.

Radikalni islamisti iz Al Shabaaba, koji se u Somaliji bore i protiv kenijskih i drugih afričkih mirovnjaka, traže do Kenyatte da okonča kenijsku misiju u Somaliji. Kenija je u listopadu 2011. poslala vojnike da se obračunaju s militantima koje optužuje da otimaju turiste i napadaju kenijske snage sigurnosti.

Izvor iz izraelskih snaga sigurnosti je rekao da se na mjestu krize nalaze izraelski savjetnici koji pomažu Keniji okončati opsadu. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene