Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U većem dijelu Slovenije u ponedjeljak se u trgovinama sve do popodnevnih sati moglo kupovati samo gotovinom iz novčanika jer je sustav plaćanja kreditnim karticama skoro u potpunosti otkazao, a nije se mogao podizati ni novac na bankomatima.


To je stvorilo velike gužve i kaos pred blagajnama velikih trgovačkih centara iz kojih su kupci bez dovoljnog iznosa gotovine odlazili s blagajni, ostavljajući kupljenu robu u kolicima.

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

Poduzeće Bankart koje obavlja servis bankomata i plaćanja kreditnim karticama priopćilo je da se radilo o smetnjama u softveru njihova programa koji omogućava autorizaciju bankovne transakcije, a isključili su i svaku mogućnost da je došlo do "upada" u sustav ili da njihov sustav nije dovoljno kapacitiran u dane "špica", kada se obavi najviše prometa, kakav je bio i ponedjeljak zbog predstojećeg Dana mrtvih i slovenskog državnog praznika, Dana reformacije, zbog kojih su su potrošači kupovali zalihe za više dana. 

Prema priopćenju Bankarta, najveće poteškoće zabilježene su između 9 sati ujutro i dva popodne, kada su smetnje otklonjene, a novčane transakcije opet nesmetano nastavljene, iako je do problema dolazilo i dan ranije.

Slovenski mediji javili su da je do poteškoća s plaćanjem bankovnim karticama i podizanjem novaca s računa na bankomatima dolazilo u najvećem dijelu države iako je bilo izuzetaka, primjerice u Kopru, gdje se nesmetano moglo plaćati karticama lokalne banke.