Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južnoafrička Republika: 22 mrtva u napadima na useljenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset dvije osobe su ubijene u valu nasilja uperenog protiv useljenika koji se već tjedan dana širi Johannesburgom i njegovim predgrađem, priopćila je tamošnja policija.

"Prema najnovijim podacima, 22 osobe su ubijene od prošlog tjedna kada je izbilo nasilje, a 217 je uhićeno", izjavio je glasnogovornik policije Govindsamy Mariemuthoo.

Pročitajte i ovo Hrvoje Košćec Parlamentarni izbori Predstavljanje izbornih listi Republike i Fokusa Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!"

Većina useljenika koji su zadnjih godina došli u Južnoafričku Republiku su Zimbabvejci koji bježe pred gospodarskom i političkom krizom u domovini. Njihov se broj procjenjuje na 3 milijuna.

"Noć u nedjelju bila je razmjerno mirna naspram prethodnih. Imali smo nekoliko izgreda i jedno ubojstvo u Alexandri", sirotinjskom predgrađu Johannesburga gdje su napadi počeli 11. svibnja, kazao je glasnogovornik. Žrtva je ustrijeljena mecima iz vatrenog oružja.

Redarstvene snage u gospodarskoj prijestolnici zemlje okupit će se tijekom jutra kako bi prikupile informacije o nasilju tijekom vikenda u predgrađima i u središtu grada, rekao je.

Oko 250 osoba je uhićeno, među kojima i osumnjičenici za krađe koje je glasnogovornik nazvao "čisto kriminalnim radnjama".

Mnogi Južnoafrikanci optužuju strance da im uzimaju posao i da se bave kriminalom.

U nedjelju je jedan imigrant živ zapaljen. Napadači su ga umotali u pokrivač i zapalili. Slika te ljudske baklje bila je u ponedjeljak na naslovnicama većine južnoafričkih novina.

Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i Jacob Zuma, predsjednik stranke na vlasti (Afrički nacionalni kongres, ANC) odlučno su osudili te napade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene