Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ubojstvo Kim Jong-unova polubrata organizirali su ljudi iz tajne službe i ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, izvijestila je u ponedjeljak južnokorejska obavještajna služba.


Malezijska policija je identificirala osam Sjevernokorejaca kao sumnjivce u ubojstvu, uključujući i dužnosnika iz veleposlanstva Sjeverne Koreje, za koje se vjeruje da su još u Kuala Lumpuru

Vezani članci Kuća u kojoj je pronađena mrtva žena U obiteljskoj kući pronađeno tijelo starije žene, uhićen 61-godišnji muškarac Slika nije dostupna U priči je i misteriozni američki špijun: Novi detalji o ubojstvu brata Kim Jong Una

Južna Koreja je svoje sjeverne susjede držala krivim za ubojstvo od prvog trenutka kada se saznalo da je Kim Jong-nam ubijen. To je u ponedjeljak potvrdila i južnokorejska obavještajna služba u Seulu, dodajući kako su četiri od osam osoba koje je identificirala malezijska policija bili agenti sjevernokorejskog Ministarstva državne sigurnosti, inače državne tajne policije.

Lee Byung-ho, direktor južnokorejske obavještajne službe, kazao je kako su druga dvojica sumnjivaca radila za sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova. Preostala dvojica su povezana s tvrtkom Air Koryo, nacionalnom avio kompanijom Sjeverne koreje.

45-godišnji Kim Jong-nam je ubijen jednim od najsmrtonosnijih otrova koje je čovjek stvorio. Malezijske vlasti objavile su da je Kim Jong-nam preminuo najvjerojatnije od posljedica nervnog otrova VX koji mu je, u napadu koji se dogodio u malezijskoj zračnoj luci, nanesen na lice.

VX, koji se nalazi na listi kemijskog oružja za masovno uništenje, desetljećima je bio u vojnim arsenalima mnogih zemalja, međutim, od 1997. zabranjen je u cijelom svijetu, a većina zaliha je uništena.

Kim Jong-nam preminuo je ubrzo nakon što je u zračnoj luci poprskan nepoznatom tekućinom. Poprskala ga je djevojka koja je mislila, kako je rekla policiji, da reklamira parfem.

Sjeverna Koreja naravno, negira bilo kakvu umiješanost u ubojstvo i za smrt Kimova polubrata krivi malezijske vlasti.

U međuvremenu, Kim Jon-un je dao pogubiti pet visokih dužnosnika jer su mu davali "lažne izvještaje". Južnokorejska obavještajna služba je izvijestila da su ubijeni protuavionskim oružjem.