Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juncker: Nema daljnjeg proširenja bez dogovora o ugovoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neuspjeh europskih čelnika da postignu dogovor o europskom ugovoru značio bi zatvaranje vrata novim članicama, rekao je u četvrtak luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, nekoliko sati prije otvaranja ključnog summita EU-a.

- Svi moraju znati da, ako ne donesemo europski ugovor,... nema mjesta za daljnja proširenja. To je kristalno jasno, rekao je Juncker novinarima po dolasku u Meise na summit Europske pučke stranke (EPP) koji se tradicionalno održava prije sastanka na vrhu EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ban Ki-moon 'Kopenhagen je 'presudan trenutak u povijesti' Slika nije dostupna EU želi Irskoj dati još vremena za traženje rješenja za Lisabonski ugovor

On je ishod dvodnevnog summita, koji počinje u četvrtak, ocijenio vrlo neizvjesnim. 

- Izgledi za uspjeh su 50-50, rekao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja također sudjeluje na sastanku EPP-a, izjavila je kako se nada da će "svi zajedno raditi u duhu koji odgovora donošenju prihvatljivog sporazuma, jer EU mora imati mogućnost djelovati kako bi mogla zajednički riješiti brojne probleme u svijetu".

- Nadam se da će svi svojim idejama doprinijeti donošenju sporazuma koji bi trebao zamijeniti europski ustav odbačen u Francuskoj i Nizozemskoj 2005., dodala je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, također nazočan u Meiseu, založio se također za sporazum koji bi ojačao mogućnost djelovanja EU u svijetu.

Cilj europskih vođa je u četvrtak i petak dogovoriti mandat za
pregovore o europskom ugovoru kojim bi se reformirale institucije EU-a, a koji bi zamijenio propali europski ustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene