Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko dala je ekskluzivan intervju CNN-ovoj Christiane Amanpour.


U svom prvom međunarodnom intervjuu nakon izlaska iz zatvora Julija Timošenko jasno je rekla kako međunarodna zajednica treba snažno reagirati ukoliko diplomatske akcije ne uspiju, no nije željela direktno odgovoriti na pitanje o tome poziva li Zapad na upotrebu vojne sile protiv Rusa. Rekla je kako 'ne može ona riješiti taj problem', ali je ponovno apelirala na pomoć svojoj zemlji. 'Tražim od svijeta, od svakog svjetskog vođe, da iskoristi sve mogućnosti kako Ukrajina ne bi izgubila Krim', rekla je Timošenko.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe Slika nije dostupna Timošenko UPOZORAVA: Putin će ići toliko daleko koliko mu se dopusti! Tko je slijedeći?

Bivša premijerka kaže kako se Ukrajina nalazi samo na korak od rata te da je danas doznala i kako u ruskoj Dumi traje rasprava oko prijedloga zakona o anektiranju Krima Rusiji. 'Ako se Ukrajinu prepusti samu sebi i ako je se da Rusiji, svijet će se promijeniti. Neće se promijeniti samo politika i život u Ukrajini. Promijenit će se politika i život svugdje u svijetu', kaže Timošenko.

'Najbitnije što Putin pokazuje jest da je Zapad - nemoćan'

Ona poziva svjetske velesile da donesu rješenje ove krize i kaže kako ne želi da se na Krimu ponovi scenarij Južne Osetije i Abhzije. 'Svjesni smo omjera sile između Rusije i Ukrajine. Ne možemo slati ljude u smrt', kaže bivša ukrajinska premijerka aludirajući na činjenicu da Rusi imaju oko 845.000 vojnika naspram ukrajinskih 130.000 te na činjenicu da im istočni susjedi za vojsku izdvajaju 50 puta više od njih samih. 'Svaki odgovor na rusku agresiju iskoristit će kao povod za uništenje Ukrajine' dodala je.

Timošenko je za CNN rekla i kako Rusija izdaje ultimatum Ukrajini - ako žele prestanak agresije, neka na vlast vrate bivšeg, proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča. 'Povratak korumpiranog i krvlju uprljanog vođe nije prihvatljiv. Cijela Ukrajina je protiv toga. Nitko u Ukrajini to neće prihvatiti', oštro je odgovorila Timošenko.

Na pitanje Christiane Amanpour o tome hoće li se, kao trenutno najmoćnija političarka u Ukrajini, kandidirati na predsjedničkim izborima, Timošenko je odgovorila u patriotskom stilu. 'Svaki dan, svaku minutu živimo s jednom mišlju - gubimo Ukrajinu. Nitko ne priča o politici. Nitko ne priča o izborima', rekla je Timošenko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook