Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljeni i ostavljeni

Jezive brojke, ali čini se da nikog nije briga: U Somaliji je prošle godine umrlo više od 40.000 ljudi, od toga su većina djeca

Somalija - 6
Somalija - 6 AFP
Aktualno Galerija Somalija - 6 Somalija - 6 Foto: AFP Somalija - 4 Somalija - 4 Foto: AFP Somalija - 5 Somalija - 5 Foto: AFP Somalija - 2 Somalija - 2 Foto: AFP +2 Somalija - 1 Galerija 1/7 >>
Stanovnici južne Somalije trenutačno proživljavaju najgoru sušu u posljednjih 40 godina. Vlasti su objavile jezive brojke, prema kojima je u prošloj godini umrlo 40.000 ljudi, većinom djece.

Somalijska Vlada i UN objavili su izvješće u kojem se navodi da su tijekom 2022. godine zbog suše umrle 43.000 ljudi. Smatra se da je polovina smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina. Kriza je daleko od kraja, a očekuje se još 18.000 do 34.000 smrtnih slučajeva u prvih šest mjeseci ove godine.

Godine 2011. glad u Somaliji ubila je više od 250.000 stanovnika. 

"Utrkujemo se s vremenom kako bismo spasili živote", rekao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Mamunur Rahman Malik. UN kaže da mu je potrebno 2,6 milijardi dolara za plan odgovora na sušu u Somaliji ove godine. Dosad je financirano manje od 15 posto toga.

Somalija - 6 Somalija - 4 Foto: AFP

Somalija - 6 Somalija - 5 Foto: AFP

Teško je uopće doći do pravih brojki jer je stanovništvo rasprostranjeno po udaljenim područjima, a smatra se da su najveće stope smrtnosti u regijama južne i središnje Somalije, uključujući Bay, Bakool i Banadir, koje su najteže pogođene sušom.

Uginuli su milijuni domaćih životinja. 

Vlasti imaju problem s dopremanjem humanitarne pomoći jer neke teritorije kontrolira Al-Shabaab, koji je povezan s Al Qaidom i koji SAD i Velika Britanija smatraju terorističkom skupinom.

Al-Shabaab provodi brutalne napade u Somaliji i predstavlja ogromnu prepreku humanitarnim aktivnostima. Neki humanitarni dužnosnici vjeruju da je međunarodna zajednica zaobišla krizu u Somaliji zbog rata u Ukrajini, javlja The Guardian. 

Prema nekim procjenama, svaki bi dan zbog suše i bolesti moglo umrijeti 135 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene