Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush započeo je treći, zadnji dan pregovora sa svojim sugovornicima na palestinskim teritorijima i u Izraelu, posjetom jeruzalemskom memorijalnom centru Yad Vashem, prenijeli su mediji.


Američkog predsjednika i državnu tajnicu Condoleezzu Rice pratili su tijekom obilaska centra izraelski premijer Ehud Olmert i predsjednik Shimon Peres.

Vezani članci Cjepljenje, ilustracija Odlična ponuda! Organiziraju cijepljenje u baru pa uz cjepivo dijele i besplatno piće Koronavirus u Izraelu Izrael će cijepiti Palestince s izraelskom radnom dozvolom, proglasili i nove mjere kako bi zaustavili širenje zaraze

Bush je tijekom posjeta Yad Vashemu obišao i povijesni muzej u sklopu memorijalnog kompleksa gdje je položio vijenac, a posjetio je i poseban dio u kojemu su uklesana imena židovske djece stradale u nacističkim logorima i getima.

Kasnije dana je predviđen i njegov posjet brdu Blaženstva na kojoj je Isus održao svoju poznatu Propovijed na Gori. Nakon toga Bush će otputovati u Kuvajt, u drugu postaju svoje višednevne bliskoistočne turneje.

Bush, koji je jučer u Ramallahu razgovarao s palestinskim
predsjednikom Mahmudom Abasom, zaključio je na temelju prethodna dva dana pregovora s izraelskim i palestinskim čelnicima da se na uspostavljanje palestinske države predugo čekalo.

"Treba staviti točku na okupaciju koja je počela 1967.", stoji u
priopćenju objavljenom u četvrtak navečer u jeruzalemskom hotelu Kralj David.

Obje će strane morati učiniti neke "bolne političke koncesije", rekao je Bush, ponovivši kako i dalje podupire izraelsku želju da zadrži ključna naselja na području Zapadne obale te da bi želio da granice buduće palestinske države "budu odraz realnosti".