Avion F-35A, ilustracija (Foto: AFP)
Avion F-35A, ilustracija (Foto: AFP)

Japanski borbeni avion F-35A nestao je s radara tijekom vježbe u letu preko Tihog oceana, javljaju lokalni mediji.


Japanska vlada potvrdila je nestanak aviona. Zajedno s nestankom borbene letjelice s radara, nestala je i radio veza s pilotom.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković o propaloj kupnji aviona: "Mislim da otprilike imamo ideju zašto posao nije zaključen" Vojna vježba Velebit 18 (Hrvoje Jelavić/Pixsell) Vlada objavila detalje o troškovima velebne vojne vježbe Velebit 18

Lovac F-35A nestao je iznad oceana u utorak oko 19:30 po lokalnom vremenu. Poletio je s još nekoliko vojnih aviona iz zrakoplovne baze Misawa, smještene 135 kilometara sjeveroistočno od istoimenog grada, piše RT.

Trebala je to biti redovna noćna vježba kod obuke pilota. Pretpostavlja se da je u avionu koji je nestao pola sata nakon polijetanja bio samo pilot.

F-35A je borbeni avion, najmanji i najlakši od serije sličnih aviona tvrtke Lockheed Martin. Radi se o borbenom avionu koji je inače nevidljiv radarima.

Pljušte reakcije na špijunsku aferu: Ostojić zatražio izvješće SOA-e, Božo Petrov smatra da se radi o sanaciji štete zbog arbitraže