Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski ministar trgovine i energetike pokušao je danas uvjeriti lokalne vlasti u pokrajini Saga kako je sigurno ponovno otvoriti reaktore zatvorene nakon smrtonosnog potresa i tsunamija u ožujku.


Posjet Banria Kaiede Sagi, prvi od katastrofe, tumači se kao znak da se Tokio nada kako bi reaktori u elektrani Kyushu Electric Power, staroj 36 godina, mogli biti prvi koji će dobiti dozvolu lokalnih vlasti za ponovno puštanje u rad.

'Svjestan sam da je to teška odluka za lokalne vlasti, ali željeli bismo vašu suglasnost za njihovo ponovno otvaranje', rekao je Kaieda na sastanku s gradonačelikom Genakia Hideom Kishimotom, koji je rekao da će odobriti taj zahtjev.

Japan ima 54 komercijalna reaktora od kojih je zatvoreno 35, a među njima je šest u nukelarnoj elektrani Fukushima Daichi kojom upravlja tvrtka Tokyo Electric Power.

Japanska vlada boji se da će odbijanje lokalnih vlasti da ponovno otvore reaktore izazvati nestanak struje na vrhuncu potrošnje u ljetnim mjesecima. (Hina)

Vezani članci Bivša nuklearna elektrana Černobil, ilustracija Ponovno aktivan uništeni reaktor u Černobilu: Znanstvenici objasnili o čemu se radi i koliko je opasno Slika nije dostupna UPS, BILO JE SLUČAJNO Reaktor u nuklearki Fukushima ostao sat vremena bez hlađenja