Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska željeznica Sebu želi proslaviti 100 godina postojanja sa stilom te pokrenuti novu liniju superbrzih vlakova, koji bi se "stapali s okolišem". Drugim riječima, bili gotovo nevidljivi.


Japanski željeznički konglomerat Sebu Railway u planu ima novu liniju vlakova, čija površina bi bila visoko reflektirajuća, što bi omogućilo vlaku da se vrlo lako "stopi s okolišem" i praktički postane nevidljiv.

Vezani članci Brojenje novca U godini pandemija: Znatno porastao broj milijunaša, 63 posto njih živi u četiri zemlje Pomorska nesreća u Japanu, ilustracija - 3 Tragedija u japanskim vodama: Nakon dva dana potrage nađeno tijelo jednog od trojice nestalih mornara

Ugledna japanska arhitektica Kazuyo Sejima unajmljena je da napravi dizajn novog vlaka, a njezin dizaj je inače poznat po dosta modernističkih elemenata. Ona u svojim dizajn projektima često koristi čiste i sjajne površine, poput stakla, mramora ili metala.

"Pomislila sam kako bi bilo dobro da vlak može nježno koegzistirati s raznolikim pejzažima u Japanu", rekla je Sejima, a prenosi Business Insider.

Njezina ideja je da se vozeći u tom vlaku putnici mogu opustiti i osjećati kao u vlastitoj dnevnoj sobi. "Htjela bi da pomisle na to da se raduju novoj vožnji tim vlakom", dodala je Sejima.

Vanjština vlaka, koji nosi naziv Crvena Strijela (Red Arrow), bit će pokrivena polutransparentnim i zrcalnim površinama, a Sejima uvjerava da će to biti dosad neviđen spoj.

Vlak bi trebao ući u promet 2018. godine i imati 8 vagona, koje će izgraditi japanska kompanija Hitachi Ltd.