Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN dao zeleno svjetlo

U ocean ispuštaju pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke, susjedi uznemireni

Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean
Prosvjed građana zbog ispuštanja vode iz Fukushime u Tihi ocean Foto: Afp
Japan je počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi ocean. Ubrzo su stigle oštre kritike iz Kine, a građani prosvjeduju.

Japan je počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi ocean, što je potez koji je Kina nanovo oštro kritizirala nazvavši ga sebičnim i neodgovornim.

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju dala mu zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja elektranom, rekla da je ispuštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu te da nije pronašla nikakve nepravilnosti pumpe ili okolnih postrojenja.

Međutim, Kina je uoči ispuštanja izrazila svoj bijes. Glasnogovornik kineske službe za nuklearnu sigurnost nazvao je japansku vladu krajnje sebičnom i neodgovornom pri nasilnom započinjanju ispuštanja, čime vlastite sebične interese stavlja iznad dobrobiti cijelog čovječanstva.

Kina je također rekla da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila morski okoliš, sigurnost hrane i javno zdravlje te da će povećati nadzor nad razinama radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja. Također je zabranila uvoz svih morskih plodova iz Japana.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja znanstveno neutemeljenih tvrdnji. Japan smatra da je ispuštanje vode sigurno i ističe da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je učinak koji će imati na ljude i okoliš zanemariv.

Pročitajte i ovo Ovršen Zavod za hitnu pomoć - 3 Nesretan slučaj Tragedija u Dalmaciji: Utopila se djevojčica, pokušali su je reanimirati

Desetljećima dug postupak

Ispuštanje vode također je uznemirilo druge zemlje u regiji, a premijer Cookovih Otoka Mark Brown rekao je da iako znanost ide u prilog odluci Japana, regija se može ne složiti glede tog kompleksnog pitanja.

Japanske ribarske skupine, čiji je ugled narušen zbog straha od radijacije nakon što je elektranu uništio tsunami, dugo se protive namjeri japanske vlade. Boje se da će dovesti do pada prodaje, uključujući i ograničenje izvoza na veća tržišta.

Hong Kong i Macau, regije pod kineskom upravom, od četvrtka će uvesti zabranu na japanske morske plodove iz pokrajina oko Tokija i Fukushime.

Voda će prvotno biti ispuštana u manjim količinama i uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje vode volumena 7800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, odvijat će se tijekom 17 dana.

Pročitajte i ovo Plaža u Albaniji - 4 Prekrasne plaže i krajolik Nova turistička hit-destinacija: "Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže"

Prema rezultatima testiranja koje je Tepco objavio u četvrtak, voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, što je ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za pitku vodu, koja iznosi 10.000 bekerela po litri. Bekerel je mjerna jedinica za radioaktivnost.

Tepco očekuje da će postupak ispuštanja vode, koje ukupno ima više od 1,3 milijuna kubnih tona, trajati 30-ak godina. Skupine građana započele su prosvjede u Japanu i Južnoj Koreji premda je južnokorejska vlada rekla da prema njezinoj procjeni nema problema sa znanstvenim i tehničkim aspektima ispuštanja.

Uoči ispuštanja nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se ispred Tepcova sjedišta u Tokiju noseći natpise na kojima je pisalo "Ne bacajte kontaminiranu vodu u more!". Skup je završio za otprilike sat vremena.

Elektrana Fukushima Daiichi uništena je u ožujku 2011. nakon što je ogroman potres magnitude devet izazvao snažan tsunami koji je doveo do otapanja jezgre triju reaktora u elektrani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene