Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekrasne plaže i krajolik

Nova turistička hit-destinacija: "Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže"

Aktualno Galerija Plaža u Albaniji - 4 Plaža u Albaniji - 4 Foto: Večernje vijesti Nove TV Plaža u Albaniji - 3 Plaža u Albaniji - 3 Foto: Večernje vijesti Nove TV Plaža u Albaniji - 2 Plaža u Albaniji - 2 Foto: Večernje vijesti Nove TV Plaža u Albaniji - 1 Plaža u Albaniji - 1 Foto: Večernje vijesti Nove TV +0 Katarina Horvat Galerija 1/5 >>
Ovo ljeto mnogi su pričali o Albaniji. Ako i nisu, onda su barem čuli druge kako o njoj govore kao o prilično atraktivnom mjestu za ljetovanje. I dok jedni još zbrajaju, albanska obala krcata je turistima. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Željka Škreblin.

Hit-destinacija ovog je ljeta Albanija. "Unutrašnjost zemlje je najljepša. To je najprirodniji dio, sa svojim zadivljujućim planinama i poljima. I more je jako lijepo, slično je Grčkoj ili Italiji", rekao je Edoardo Batiromo, turist iz Italije.

U prvih sedam mjeseci zemlju je posjetilo više od pet milijuna turista. U srpnju ove godine 25 posto više nego lani.

Pročitajte i ovo Autocesta - 5 Put do Europe Dobre vijesti za vozače: Počinje se završavati zadnjih pet kilometara važne autoceste

"Čuli smo puno stvari o Albaniji, dobrim plažama i također, bez ikakve sumnje, o niskim cijenama. I tako smo ove godine s prijateljima odlučili organizirati putovanje i doći ovamo", ispričala je Daniela Cudini, turistica iz Italije. 

Upravo netaknute pješčane plaže, slikoviti krajolici i niže cijene privlače turiste.

"Albanija je u Europi, ali je europskim turistima vrlo netipična. To je kultura koja je snažna i ima lijepih krajolika, a također i kulturu koju ljudi ne poznaju, pa žele to otkriti", objasnio je turistički vodič Quentin Billon.

Pročitajte i ovo Svinjetina - 2 Neki si to neće moći priuštiti Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikad nije bilo skuplje: "Scenarij je crn da ne može biti crnji"

Otkrili su je Talijani, kojih ove godine ima 50 posto više nego lani. Najčešće stižu jeftinim letovima i trajektom jer su najbliže točke dviju država udaljene samo 80 kilometara.

Za ljetovanje je ove godine Albaniju izabrala i njihova premijerka Giorgia Meloni.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin - 2 pobuna u zagrebačkom ogranku Problemi u SDP-u: Na sjednici riješena jedna mini kriza

Turizam je prošle godine činio 20 posto albanskog BDP-a. Ta će brojka ove godine rasti, pa se u Albaniji nadaju da će postati nova mediteranska meka!.

Hrvatica o Albaniji

Hrvati koji su bili u Albaniji puni su pozitivnih dojmova. Katarina Horvat bila je čak dva puta.

"Prvi put kad sam išla bilo je iz čiste znatiželje, da bolje upoznam povijest i kulturu, koju nikako ne treba propustiti ako idete u Albaniju, posebice obići Tiranu i nekakve povijesno-kulturne znamenitosti", rekla je Horvat. Kazala je kako je prvi put u toj zemlji bila prije dvije godine te da danas vidi razliku u odnosu na kvalitetu usluge i količinu sadržaja za turiste.

"Prije dvije godine bilo je puno manje restorana, posebno street fooda, a ove godine primijetila sam puno više takvih usluga, a vidim i razliku u pristupu turistima. Prije dvije godine bilo je relativno teško komunicirati na engleskom, a sada je bilo potpuno normalno.

Što se tiče cijena, one su znatno pristupačnije u smislu noćenja i hrane. Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže. Također, za 80-ak do 100 eura možete naći all inclusive hotelsko noćenje", istaknula je.

Navela je i kako je Albanija još neotkriveni turistički adut, iako se posljednjih godina piše o njoj.  

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene