Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nadmašili svoje uzore

Janša: Tito i slovenski komunisti krivci za masovna pogubljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša predložio da se ukloni spomenik Josipu Brozu Titu, ali i slovenskim komunističkim čelnicima Edvardu Kardelju i Borisu Kidriču koji su, kako tvrdi, bili 'među glavnim organizatorima' poratnih pogubljenja na slovenskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata.

Janšina tvrdnja temelji se na dopisu što ga je Kardelj iz Beograda 1945. poslao Kidriču, u to vrijeme predsjedniku republičke vlade. Kardelj je u toj poruci upozorio Kidriča da treba 'ubrzano čistiti' jer se priprema pomilovanje za ratne zarobljenike i uhićene civile, što je bio tadašnji izraz za uklanjanje politički nepodobnih.'Slovenska komunistička partija, u koordinaciji s jugoslavenskim partijskim vodstvom nakon Drugog svjetskog rata, nastavila je mnogo opsežnije proces započet za vrijeme rata koji je Kardelj nazivao čišćenjem', napisao je Janša u tekstu što ga je objavio tjednik 'Demokracija'. On smatra da je Boris Kidrič na strani slovenskih partizana uz Kardelja najodgovorniji za umorstva domobrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće za Zagreb Ban Ki-Moon zahvalio Slovencima na aktivnoj ulozi njihove države u međunarodnoj zajednici Slika nije dostupna Prilika za pravednu granicu Janšina koalicija podupire arbitražu

U polemički intoniranim tezama u povodu nedavna otkrića masovne grobnice u starom rudniku Hudoj Jami bivši predsjednik slovenske vlade i predsjednik najjače oporbene stranke navodi, među ostalim, da se u Sloveniji i danas osjeća 'kultura smrti' koju je tijekom desetljeća stvarao slovenski komunistički režim. Zbog te kulture smrti i najnovija otkrića masovnih bespravnih ubojstava u medijima se ponekad nazivaju 'igranjem s kostima', uz pokušaje da se zločini opravdaju povijesnim okolnostima ili antifašizmom, piše Janša.

Podsjetio je da dva slovenska predsjednika nisu htjela sudjelovati na komemoraciji za ubijene žrtve poraća te da u tom pogledu postoje mnoge zadrške. S druge strane, dodao je Janša, staljinističke čistke u bivšem SSSR-u, primjerice, osudio je bivši ruski predsjednik i sadašnji predsjednik ruske vlade Vladimir Putin. 'Prikrivanjem zločina' u tajnim grobnicama slovenski su komunisti 'nadmašili svoje uzore... naciste i staljiniste', tvrdi Janša.

'Poratna masovna ubojstva u Sloveniji nisu bila ni slučajna niti su bila nužno zlo, nego su bila planirana od sama početka', navodi Janša u svojim tezama o tome kako prevladati 'građanski rat' slovenskih 'partizana' i 'domobrana' koji još traje, a da se ne povrijede ni povijesna istina i ni jedna od zaraćenih strana. Janša tvrdi da su slovenski i jugoslavenski komunisti za vrijeme rata provodili 'revolucionarni teror' protiv svih koji se s njima nisu slagali, kako bi lakše osvojili vlast, te da su tu politiku nastavili nakon rata i masovnim ubojstvima bez sudske presude.

Današnji odnos pojedinaca i političkih struja u Sloveniji onečišćen je 'komunističkim' gledanjem na masovna pogubljenja provedena u prvim mjesecima nakon rata, tvrdi Janša. Dodao je kako je u jednom od registriranih medijskih foruma, u vrijeme dok je bio predsjednik vlade, zabilježena poruka da 'Janšu treba ubiti' jer mu je otac bio domobran te da se kasnijom istragom pokazalo da je to poručio visoki policijski službenik koji se poslije tužio da ga politički proganjaju. 'Komunistička propaganda', provođena desetljećima među Slovencima, pokazala je učinak zbog kojega ni danas dio ljudi nije sposoban odnositi se normalno s pijetetom prema mrtvima i grobljima koji su poštovale sve civilizacije, drži Janša.

'Oni nisu sposobni reći: zločin je zločin, bez obzira na to tko ga je počinio i bez obzira na to kakvim političkim motivima ga opravdava', navodi Janša u opširnu prilogu koji je u novom broju objavio tjednik 'Demokracija' blizak njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS). Janša stoga predlaže da slovenski parlament donese deklaraciju u sedam točaka o pomirbi, u kojoj bi, među ostalim, stajalo da je okupacija tijekom rata bila izvor svih zala i da je otpor bio opravdan, ali da su otpor prisvojili komunisti te da je obrana koju su domobrani vodili protiv njih bila također legitiman čin jer su se branili, suprotstavljajući se revolucionarnom nasilju.
Uz to, Janša predlaže da se u muzeje povuku Titovi, Kardeljevi i Kidričevi spomenici te da se ulice ne nazivaju njihovim imenima. Isto tako predlaže da se u Ljubljani podigne spomenik svim slovenskim žrtvama stradalima u povijesti, na kojemu bi pisalo: 'Našim mrtvima.' Osim toga, u Ljubljani bi se, predlaže Janša, trebala sagraditi kosturnica u koju bi se iz neuređenih grobnica mogli premjestiti svi posmrtni ostatci žrtava, a 'veličanje i opravdavanje zločina' zabranilo bi se zakonom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene