Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je u srijedu izveo nekoliko manjih napada s kopnenom vojskom u Libanonu, a nastavljeno je i bombardiranje iz zraka. U napadima je stradalo još nekoliko desetaka civilnih žrtava, a kraj sukoba se ne nazire.


Izraelski dužnosnici najavili su kako bi sukob protiv Hezbolaha mogao potrajati još nekoliko tjedana, te da su u Libanon spremni poslati i mnogobrojne kopnene snage.

Vezani članci Izvlačenje Suzy Ishkontane Petogodišnja djevojčica sedam je sati bila zatrpana u ruševinama zgrade, u krvavim sukobima sve više stradavaju djeca U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve''

Time su doveli u pitanje međunarodne napore da uspostave trenutni prekid vatre u sukobu koji je do sada odnio više od 260 života i prouzrokovao raseljavanje gotovo pola milijuna ljudi.

Najmanje 20 ljudi je ubijeno u izraelskom zračnom napadu koji je uništio nekoliko kuća u selu Srifa na jugu Libanona. Šestero civila, među kojima je troje djece, ubijeno je u napadu na grad Nabatiyju.

Petero civila smrtno je stradalo u raketiranju Maarabouna u blizini Baalbeka. Još šestero ih je ubijeno u urušavanju zgrade nakon izraelskog napada u mjestu Nabi Chit, također pokraj Baalbeka. U napadu na predgrađe Tira ubijeno je također petero civila. 

Od početka izraelske ofenzive na Libanon ubijeno je 297 ljudi, od kojih je 268 civila.

Masovne evakuacije stanovništva

Sukob je dosad prisilio oko 100.000 Libanonaca da napuste svoje domove. Nekoliko desetaka tisuća stranaca čeka na evakuaciju iz zemlje. Amerikanci samo u srijedu planiraju zračnim i morskim putem evakuirati oko 2.400 svojih državljana iz Libanona.

Britanci do kraja tjedna iz Libanona planiraju izbaviti oko 5.000 ljudi. Francuzi iz zemlje dnevno evakuiraju oko 800 svojih državljana. Operacije spašavanja poduzele su i zemlje koje imaju manje svojih sunarodnjaka u Libanonu poput Brazila, Čilea, Bugarske, Rusije, Poljske, Češke i Slovačke, javlja Reuters. 

Unatoč diplomatskim aktivnostima Izraelu se ne žuri okončati ofenzivu, koju vidi kao jedinstvenu priliku za uništenje Hezbolaha. 

Izraelski premijer Ehud Olmert ponovio je kako napadi neće
prestati dok dva izraelska vojnika ne budu oslobođena, te dok se Hezbolah ne povuče s položaja blizu granice odakle raketira izraelski teritorij.

Libanonski premijer Fuad Saniora izjavio je u razgovoru za BBC da je Izrael u njegovoj zemlji "otvorio vrata pakla i ludila". Iako je apelirao na Hezbollah, koji podržavaju Sirija i Iran, da oslobodi zatočene vojnike, židovski je odgovor ocijenio neproporcionalnim. 

Američki predsjednik George W. Bush za sukob optužuje Siriju. Tvrdi kako Damask  pokušava povratiti utjecaj u Libanonu godinu dana nakon što je okončao dugogodišnju neizravnu vojnu okupaciju svog slabijeg susjeda.

Kofi Annan predlaže osnivanje novih međunarodnih snaga  

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je na završetak sukoba na Bliskom istoku i predložio osnivanje međunarodnih snaga za Libanon, koje bi, kako je rekao, trebale biti snažnije od mirovnih postrojbi koje su u toj zemlji prisutne već gotovo tri desetljeća.

Annan je istaknuo kako libanonska vlada treba vremena kako bi osigurala punu kontrolu nad jugom zemlje, gdje se nalaze baze iz kojih Hezbollah raketira Izrael. Stoga su u Libanonu potrebne nove snage, veće od postojećih, koje broje dvije tisuće pripadnika, ustvrdio je Annan, dodajući kako bi one imale "drugačije mogućnosti".

"Nužno je da međunarodna zajednica nešto poduzme i napravi promjene na terenu", rekao je. Annan smatra da bi o tom prijedlogu trebalo raspravljati i Vijeće sigurnosti koje bi novim postrojbama trebalo utvrditi specifični mandat, kako bi se moglo razgovarati konkretnije.

Veleposlanik Sjedinjenih Država rekao je da Vijeće sigurnosti ne bi trebalo razgovarati o slanju međunarodnih snaga dok ne zna kako će se sukob razvijati. Takav prijedlog ranije je odbio i izraelski premijer Olmert. 

Izrael opet u pojasu Gaze

Izraelske oklopne snage ponovno su upale u pojas Gaze i u sukobu ubili šestoricu Palestinca, izvijestili su liječnički izvori.

Izraelske oklopne snage ponovno su upale u pojas Gaze i u sukobu ubili šestoricu Palestinca, izvijestili su liječnički izvori.

Izraelske oklopne snage ponovno su upale u pojas Gaze i u sukobu ubili šestoricu Palestinca, izvijestili su liječnički izvori.

Izraelske oklopne snage ponovno su upale u pojas Gaze i u sukobu ubili šestoricu Palestinca, izvijestili su liječnički izvori.

Sukob je izbio u blizini izbjegličkog naselja Maghazi, nakon što su izraelske snage prešle granicu nešto prije zore. Ubijena su trojica pripadnika vladajućeg Hamasa, jedan član Fataha i dvoje civila.

Ranjeno je 45 Palestinaca, među kojima desetero djece.

Izraelska vojska potvrdila je da na tom području provodi akcije, no nije navela detalje svog posljednjeg upada na taj dio palestinskog teritorija. Gaza je pod opsadom već tri tjedna, odnosno od kraja lipnja kada je na crti razgraničenja otet izraelski vojnik.

U ofenzivi je ubijeno najmanje 85 Palestinaca, od čega je polovica civila. Izrael istodobno bombardira zgrade vladajuće islamističke stranke Hamasa, ruši mostove, prometnice i energetska postrojenja.

Izraelska vlada Hamas smatra odgovornim za nestanak 19-ogodišnjeg vojnika Gilada Shalita, a odbila je njihov zahtjev da ga zamijeni za tisuću zatočenih palestinskih boraca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju