Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je nedavno izveo niz testova u južnom dijelu pustinje Negev o mogućim učincima napada "prljavom bombom", objavio je list Haeretz u ponedjeljak.


Ta se vrsta bombe sastoji od konvencionalnog eksploziva i radioaktivnog materijala. Testovi su izvedeni u okviru četverogodišnjeg projekta u izraelskom nuklearnom reaktoru u pustinjskom gradu Dimoni, navodi list.

Vezani članci Benjamin Netanyahu (Foto: Dnevnik.hr) Benjamin Netanyahu pobjednik izbora, povećao vodstvo ispred glavnog rivala Borba u Siriji - 3 Rizik od eskalacije u Siriji "rast će iz sata u sat": Turska prijeti odmazdom zbog smrti vojnika

Većina eksplozija bila je u pustinji, a jedna blizu postrojenja. Izvedeno je oko 20 eksplozija u kojima je detonirano između 250 grama i 25 kilograma eksploziva, zajedno s radioaktivnom tvari tehnecijem (99mTc) koja se koristi u medicini.

I dok fizička šteta ne bi bila velika, psihološki utjecaj bi bio vrlo velik, prenosi list neimenovani izvor iz reaktora. Znanstvenici ističu da se radi isključivo o obrambenom projektu.

Prema pisanju lista, projekt Green Field kojega je svrha utvrditi utjecaj napada "prljavom bombom" na Izrael, zaključen je 2014.

Izvedeni su dodatni testovi pod nazivom Red House u kojima je analiziran scenarij kada bi radioaktivni materijal bio ostavljen na javnom mjestu bez eksplozije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook