Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savjetnici Benjamina Netanyahua rekli su u četvrtak da je izraelski premijer i službeno odbio zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame da se posve zaustavi izgradnja u Istočnom Jeruzalemu, što bi moglo ozbiljno ugroziti nastavak bliskoistočnoga mirovnog procesa.


Savjetnici, koji nisu željeli biti imenovani, rekli su da je premijer Netanyahu prošli vikend izvijestio Obamu o stajalištu izraelske vlade. Dodali su da je Netanyahuov i Obamin razgovor bio privatan. Netanyahuovi savjetnici nisu rekli je li izraelski premijer ponudio Palestincima neke druge ustupke kako bi se mirovni pregovori ipak nastavili.

Vezani članci Slika nije dostupna Netanyahu za privremeni prekid gradnje židovskih naselja Slika nije dostupna Clinton pozvala na nastavak pregovora i bez zamrzavanja gradnje naselja

Obamin posebni izaslanik za Bliski istok George Mitchell trebao bi u četvrtak doputovati u novu mirovnu misiju u to područje. Washington je odgodio Mitchellov dolazak na Bliski istok za više od mjesec dana dok je čekao izraelski odgovor na američki zahtjev da se zaustavi izgradnja židovskih stanova u Istočnom Jeruzalemu, pretežito arapskom dijelu grada koji Palestinci vide kao glavni grad svoje buduće države. (Hina)