Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael se igra s vatrom, dok nastavlja s izgradnjom u istočnom Jeruzalemu i pokušava promijeniti identitet svetog grada, ocijenio je u četvrtak jordanski kralj Abdulah II.


'Više puta smo upozorili da se Izrael igra s vatrom. Jordan odbacuje i osuđuje sve mjere promjene identiteta istočnog Jeruzalema i izbacivanje arapskih kršćana i muslimana', rekao je kralj u razgovoru s urednicima glavnih arapskih dnevnih listova. 'Istočni Jeruzalem je glavni grad neovisne palestinske države koja treba biti osnovana što prije', naglasio je Abdulah II. 'Jeruzalem je dio palestinskih teritorija koje je Izrael okupirao 1967. i poput drugih teritorija, suočen je s izraelskim akcijama koje su nelegitimne i nelegalne i vode u nove sukobe', dodao je kralj. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u SAD je pokušavao smiriti krizu izazvanu najavom gradnje 1.600 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu.

Vezani članci Izraelski zračni napadi na Hamasove lokacije - 1 Izrael avionima gađao Hamasove lokacije u Gazi: Poručuju da su odgovorili na raketnu paljbu prema njima Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock) Zatvor visoke sigurnosti? Malo sutra: Zatvorenici prokopali tunel ispod umivaonika i nestali bez traga, oglasio se i premijer

Abdulah II. je rekao da izraelski postupci izlažu opasnosti jordansko-izraelske odnose koje je ocijenio hladnim radi destabiliziranja regije i izlaganja opasnosti mirovnih napora na Bliskom Istoku. Kralj je izrazio nadu da će SAD pokloniti veliku pažnju mirovnim naporima. Istaknuo je da će njegova zemlja i dalje štititi islamska i kršćanska sveta mjesta. (Hina)