Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izolacijski ploče koji su se koristile za prekrivanje nebodera Grenfell, nakon incidenta se više neće koristiti na visokim zgradama, rekao je proizvođač.


Celotex, koji proizvodi sporne izolacijske ploče RS5000, izjavio je kako odmah prestaju s opskrbom u zgradama koje su duže od 18 metara. Iako je tvrtka prethodno označila na svojoj internetskoj stranici da je "Celotex RS5000 ... prikladan za objekte iznad 18m".

Vezani članci Izgorjela menza škole Stjepan Radić u Kaštel Štafiliću - 5 Uhićen piroman koji je podmetnuo požar u kojem je izgorjela školska kuhinja u Kaštel Štafiliću, nosio je bocu s benzinom U noći gorjeli automobili u Zagrebu (Foto: Pixsell,Roberto Anic) - 4 Napokon dolijao! Policija uhitila muškarca povezanog s izazivanjem požara na čak 22 automobila u Zagrebu

Pakao koji se dogodio na 24 kata visokom neboderu, Grenfell, u sjevernom Kensingtonu, pokazao je suprotno i ostavio 79 mrtvih ili nestalih, a za koje se pretpostavlja da su mrtvi.

Tijekom nedavne obnove Grenfell tornja, Celotex RS5000 bio je dio sustava obloge koji se sastojao od vanjskih panela izrađenih od presvučenih aluminijskih listova preko polietilenske jezgre, prenosi Sky News.

Oba dijela imaju ocjenu od 0, najvišu otpornost na plamen, ali tvrtka koja se bavi rezanjem pločica za oblaganje oblika tvrdi kako bi se trebali koristiti samo na visokim zgradama s nezapaljivom izolacijom.

Mogućnost da su iste ploče stavljene na visoke zgrade za koje nisu prikladne potaknuli su Vladu da uzme uzorke iz blokova diljem zemlje.

Do sada otkrili da najmanje 14 blokova imaju zapaljivu oblogu sličnu onoj na Grenfell Toweru.