Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je čuo govor predsjednika Srbije u UN-u, otkazao put u Beograd, bošnjački član Bakir Izetbegović od puta ne odustaje.


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u četvrtak neprihvatljivima izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kojima se dovodi u pitanje cjelovitost BiH kao i njegove komentare o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no pritom je istaknuo kako će ipak ići u Beograd i osobno kazati Nikoliću što misli o njegovim izjavama i postupcima.

Vezani članci Gužva ispred prijemnog odjela infektivne klinike u Beogradu, ilustracija U Srbiji nakon 6 dana broj novih slučajeva pao ispod 400, u BiH na koronu pozitivno 229 osoba Ilustracija Crne brojke u susjedstvu: Srbija opet ima više od 400 zaraženih, devet umrlih. U BiH preminulo sedam osoba

"Mislim da je bolje otići i neke stvari raspraviti licem u lice", kazao je Izetbegović u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koju je sazvao nakon što je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio otkazati sudjelovanje u državnom izaslanstvu koje je trebalo službeno posjetiti Srbiju 23. travnja.

>> Incident usred Nikolićevog govora o Haškom tribunalu

U kratkoj pisanoj izjavi Komšić je naveo kako se na to odlučio nakon što je doznao što je Nikolić u srijedu govorio na raspravi o ICTY-u koja je vođena u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Izetbegović je kazao kako ga Komšić o svojoj odluci nije izvijestio. "Mislim da je Komšić to uradio u ljutnji", kazao je Izetbegović dodajući kako misli da je i Nikolićev istup bio motiviran frustracijama vezanim za pregovore o Kosovu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH drži kako to ne može dovesti do bilo čega korisnoga, a Nikoliću je uputio jasnu poruku kako se ne mogu tolerirati njegovi istupi poput onoga u UN-u ili izjave kako je Republika Srpska "jedna od dvije srpske države". Nikolić je to izjavio prošle nedjelje nakon susreta s vodstvom Republike Srpske održanog u Beogradu.

"Nikolić nije u stanju ili ne želi sagledati prošlost i što je Srbija uradila u BiH i ne vidi ustavnopravnu poziciju BiH", kazao je Izetbegović upozoravajući kako "neistine koje iznose Nikolić i (Milorad) Dodik neće donijeti dobro nikome, a naročito ne Srbiji i Srbima".

"Ovo je jedna kritična točka i stoga sam spreman otići u Beograd i kazati Nikoliću da neće biti nikakve trgovine Kosova za RS", kazao je Izetbegović aludirajući na nagađanja kako Srbija teritorijalni gubitak Kosova kani nadomjestiti promicanjem RS u samostalnu državu.

Poručio je kako se teritorijem BiH ne može trgovati, a pritom je istaknuo kako je RS nastala na "kostima, masovnim grobnicama i genocidu". Izetbegović je Nikoliću uputio i poziv da Dodika prestane ohrabrivati da svoju politiku gradi na neistini.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić objavio je u srijedu navečer da neće sudjelovati na bilateralnom sastanku sa srbijanskim državnim vrhom 23. travnja u Beogradu. Komšić je u izjavi za Federalnu televiziju, koju prenosi i sarajevsko "Oslobođenje", rekao da ne vidi nikakvu svrhu sastanku u Beogradu zbog više puta iznesenih stavova srbijanskog predsjednika Nikolića koji se mogu smatrati "klasičnim miješanjem u unutarnja pitanja BiH te prizivanje raspada BiH kao države".

Komšić je naglasio da je Nikolić takve stavove ponovio čak i na sjednici Opće skupštine UN-a u srijedu i da stoga ne vidi nikakvu potrebu za odlaskom u Beograd, kao ni na najavljeni trilateralni susret s Turskom u Ankari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook