Premda se policija još nije službeno očitovala, mediji prenose da je za požar kriv 24-godišnji muškarac, od ranije već poznat kao piroman.


Tisuće građana i gostiju Funchala je evakuirano jer je požar, koji još od ponedjeljka bijesni u glavnom gradu portugalske Madeire, dosegnuo samo središte i prijeti njegovoj povijesnoj jezgri.

Vezani članci Zagreb: Požar unutar zgrade stare Ciglane Zagreb (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Požar u staroj ciglani u zagrebačkoj Ilici: Na terenu 20-ak vatrogasaca, istražuje se uzrok izbijanja vatre Kuća u blizini Orahovice koju je zapalio piroman (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uzbuna u selu pokraj Orahovice: Netko pali kuće, jednu je osobu u posljednji trenutak spasila policija

Portugalski mediji prenose da su tri osobe smrtno stradale, odnosno da je plamen počinio golemu materijalnu štetu. 

Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjelo je 37 domova, a potpuno je spaljen i hotel s pet zvjezdica čiji su gosti prebačeni na lokalni nogometni stadion.

 

Gašenje požara otežava snažan vjetar, a sve upućuje na to da je podmetnut, odnosno da je za njega kriv 24-godišnji muškarac, od ranije već poznat policiji kao piroman.

Pa ukoliko je doista on i odgovoran za pakao koji vlada Funchalom, o čemu se policija tek treba službeno očitovati, činjenica je i to da je su za najveći dio požara diljem Porugala krive visoke temperature.

Trenutačno ih je čak 125 aktivno, a na njihovu gašenju angažirano je 3400 vatrogasaca, 18 aviona i 1160 vozila. 

Šumski požari na sjeveru Portugala bukte već četiri dana. U regijama Aveiro i Braga razmješteno je gotovo 800 vatrogasaca i 270 kamiona da bi se spriječilo izbijanje novih.

Premijer Antonio Costa u utorak je izjavio da bi, ukoliko šumski požari nastave bjesniti jednakom žestinom, mogao zatražiti pomoć nekih europskih zemalja.