Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijetnja okolišu'

Australija iz zraka ubija tisuće divljih konja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je u srijedu počela provoditi prijepornu operaciju ubijanja tisuća divljih konja, potomaka životinja kojima se nekada koristila vojska, a koje su se razmnožile i prijete okolišu, tvrde vlasti, a osporavaju udruge za zaštitu životinja

Glasnogovornik vladine agencije Central Land Council odbio je potvrditi operaciju koja je prije početka izazvala polemike.

Javna televizija ABC izvijestila je da su stanovnici središnjeg dijela Australije zamoljeni izbjegavati područje 300 kilometara jugozapadno od grada Alice Springs zbog te operacije.

Desetak tisuća divljih konja, a također i magaraca i deva, treba biti ubijeno iz helikoptera u okviru vladina programa koji bi trebao završiti sredinom lipnja.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> VIDEO Što je rasplakalo australsku premijerku?

Udruge za zaštitu životinja digle su se na noge, no vladina agencija tvrdi da je likvidacija nužnost kako bi se izbjeglo mučno skapavanje životinja od gladi i žeđi i konačno zato što nestašica vode prijeti domorodačkom stanovništvu u tom području.

"Želimo klanje izvesti iz zraka na točnom određenom području na kojem je oko 10.000 divljih konja koji trpe polaganu i strašnu smrt i trajno uništavaju zemlju. Štete su katastrofalne", tvrdi David Ross, ravnatelja CLC-a koji zastupa aboridžine.

Vlada tvrdi da je zbog nepristupačnosti i prostranosti terena nemoguće životinje okupiti i prebaciti u klaonice.

Ti divlji konji potekli su od pasmine Waler, uzgojene u doba kada je Australija bila britanska kolonija kako bi služila u britanskoj konjici u Indiji, a kojom se koristila i australska vojska tijekom Prvog svjetskog rata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene