Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Uoči izbora u prednosti desni centar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat Stranke slobode za premijera Silvio Berlusconi želi pridobiti glasove birača na parlamentarnim izborima 13. travnja uvođenjem u predizbornu kampanju pitanja kupnje Alitalije, a prema rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja, koje je objavio list Repubblica, većina radnika će glasovati za desni centar.

Prema tim rezultatima, Demokratska stranka Waltera Veltronija sve se više približava Berlusconijevoj stranci, pa analitičari smatraju da je vjerojatno i to razlog što se čelnik desnice sada javlja kao spasitelj Alitalije koja dnevno gubi milijun eura. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Italija: Marini pokušava usuglasiti stavove desnog i lijevog centra Slika nije dostupna Desni centar Italije za sazivanje izbora, lijevi za prijelaznu vladu

Berlusconijevo odbacivanje ponude francusko-nizozemske kompanije Air France-KLM za kupnju Alitalije dovelo je do porasta vrijednosti dionica talijanskoj kompaniji na milanskoj burzi, a njegovoj stranci dodatnu potporu birača.

Čak 46 posto radnika izjavljuje da će svoj glas dati Berlusconiju, a za desni centar je i 58 posto samostalnih djelatnika i poduzetnika kao i 54 posto iz slobodnih profesija i 53 posto domaćica.

Za Veltronijevu Demokratsku stranku je 44 posto studenata i 46 posto umirovljenika, pokazuje anketa koju je za Repubblicu provela agencija Demos-Coop.

Čelnik bivše neofašističke stranke MSI Gianfranco Fini, koji je tu stranku pretvorio u Nacionalni savez i uveo ga u Berlusconijevu Stranku slobode za ove parlamentarne izbore, najavio je da će napustiti politiku ako desni centar izgubi na izborima.

Desni centar i dalje ima oko šest posto prednosti ispred Demokratske stranke.

Ostale stranke desnice i ljevice, kao i centra, demokršćanski UDC Pierferdinanda Casinija primjerice, marginalizirane su u ovoj predizbornoj kampanji u čijem je središtu dvoboj između Berlusconija i Veltronija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene