Borci Islamske države žele izvesti "goleme i spektakularne" napade na Veliku Britaniju i općenito zapadni način života, kazao je u ponedjeljak visoki dužnosnik britanske antiterorističke službe.


Mark Rowley iz londonske policije rekao je da se prijetnja terorističke organizacije takozvane Islamske države, koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, mijenja i raste te da Islamska država želi negdje drugdje ponoviti napade poput lanjskih u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna Francuski stručnjak za protuterorizam: 'Naši najcrnji dani tek su pred nama' Slika nije dostupna ISLAMSKA DRŽAVA Od male terorističke skupine do globalne prijetnje

"Teroristička skupina ima velike ambicije izvesti goleme i spektakularne napade", rekao je. Britanske sigurnosne službe upozorile su da je najveća prijetnja IS-a radikalizacija mladih Britanaca putem interneta te opasnost da će oni koji su se borili u Siriji i Iraku po povratku u domovinu izvesti napade.

Procjenjuje se da je u Siriju otputovalo oko 800 britanskih državljana, mnogi od njih kako bi se pridružili IS-u otkako je u toj zemlji izbio građanski rat.

Nedavna uhićenja pokazuju da je IS promijenio metodologiju djelovanja pa sad u sjevernu Europu vraća borce koji su prošli vojnu obuku i rukovanje oružjem, drži Rowley.

"Terorističke skupine uvijek žele izvesti velik i spektakularniji napad kako bi učinak bio veći", objašnjava.

Britanska policija spriječila je niz napada u 2015. i privela više osoba nego godinu dana prije, a među njima je značajan broj žena i osoba mlađih od 20 godina, dodao je.

Biden želi 'zdrobiti srce' IS-a u Iraku i u Siriji

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da treba "zdrobiti srce" skupine Islamske države (IS) u Iraku i u Siriji kako "njezin otrov više ne bi kolao" po Bliskom istoku i ostatku svijeta.

"Moramo zdrobiti srce Daesha (arapska kratica za IS) u Iraku i u Siriji kako njegov otrov više ne bi kolao po tom području i u ostatku svijeta", rekao je Biden pred stotinama američkih i savezničkih vojnika okupljenih u bazi Al Dafri blizu Abu Dabija.

"Ta borba će potrajati, ali smo odlučni nastaviti je sve dok ne iskorijenimo to zlo i iskorijenit ćemo ga", dodao je.

Nešto ranije je u razgovoru za dnevnik The National isključio mogućnost vojnog rješenja sirijskog sukoba, rekavši da treba raditi na političkom rješavanju, "koliko god ono bilo teško".

Ove izjave dolaze u času kad se u četvrtak u Ženevi očekuje nastavak neizravnih pregovora sirijskog režima Bašara al Asada i pobunjenika.

"Čitavom svijetu mora biti jasno: koliko god bilo teško, moramo i dalje tražiti političko rješenje", rekao je Biden, koji je tijekom noći doputovao u Abu Dabi, prvu postaju svog putovanja tijekom kojega će posjetiti i Izrael i Zapadnu obalu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su poručili da su spremni poslati kopnene snage u Siriju "pod američkim zapovjedništvom" radi borbe s IS-om. Ujedno, Rijad opetovano ističe da Asad mora otići "ili pregovorima, ili silom".

Biden je 23. siječnja u Istanbulu spomenuo mogućnost "vojne operacije" u Siriji ako mirovni pregovori ne uspiju, ali je Bijela kuća poslije pojasnila da je mislio samo na akcije koje se sada vode protiv IS-a.

U razgovoru za National Biden je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je primirje između pobunjenika i prorežimskih snaga, premda "krhko", "znatno smanjilo razinu nasilja".

Što se tiče šijitskog Irana, Biden je uzeo na znanje zabrinutost sunitskih monarhija u Perzijskom zaljevu, koje redovito upozoravaju na "destabilizacijsko djelovanje" Teherana u arapskim zemljama kao što su Sirija, Libanon, Jemen i Irak.

"Potpuno shvaćamo kakve izazove (Teheran) stavlja pred regiju", rekao je, napominjući da bi stanje bilo "puno" opasnije da SAD i svjetske sile nisu lani potpisale nuklearni ugovor s Iranom.

Na kraju je istaknuo da je njegovoj zemlji "jasno s kakvim se teškoćama" susreću monarhije u Perzijskom zaljevu koje su zabrinute i zbog američkog povlačenja. "Mogu vam poručiti da će SAD poštovati svoje obveze u regiji".

Biden se u ponedjeljak navečer treba sastati s prvim čovjekom Abu Dabija, Mohamedom ben Zajed al - Nahjanom, a u utorak s vladarom Dubaija, šeikom Mohamedom ben Rašedom al Maktumom.

U ponedjeljak je posjetio veliku džamiju šeika Zajeda u Abu Dabiju i Masdar City, ogledno naselje za korištenje obnovljivih izvora energije. (Hina)