Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obogaćivanje uranija

Iran najavio skori početak rada podzemnog nuklearnog postrojenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iransko podzemno postrojenje za obogaćivanje uranija uskoro će se pustiti u pogon, rekao je direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi Davani, a prenose iranska glasila.

'Tvornica za obogaćivanje uranija u Fordovu uskoro će početi proizvodnju (...) uranija čistoće 20, 3,5 i 4 posto', rekao je Davani, po pisanju dnevnika Kajhana. Iran je već prije nekoliko mjeseci otkrio da priprema obogaćivanje uranija u Fordovu, dobro zaštićenom postrojenju u unutrašnjosti planine blizu šijitskog svetišta Koma, u središtu Irana.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Ahmadinedžad krenuo na put po latinoameričkim zemljama

Sjedinjene Države i saveznici optužuju Iran da želi prizvoditi atomsko oružje, što Teheran niječe, tvrdeći da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije.

Puštanje u pogon ovog postrojenja moglo bi prekinuti novi krug pregovora sa svjetskim velesilama kojima se diplomatskim putem želi pronaći izlaz iz iranske nuklearne krize. Iran je na pregovore o svom nuklearnom programu pozvao stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti (SAD, EU, Rusija, Francuska i Kina) i Njemačku (skupina 5+1), ali su pregovori zapeli prije godinu dana. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene