Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji dan na dužnosti

Inzko emotivno: ''Nije se rodio onaj tko je svima ugodio. Ovdje je prisutno čovječanstvo, sveopće bratstvo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, kojemu je u petak posljednji radni dan na toj dužnosti, emotivnom se porukom oprostio od građana BiH kazavši kako je ona jedno od najljepših mjesta na svijetu i zemlja u kojoj je puno više dobrote nego zla i mržnje.

Inzko je visokim predstavnikom zaduženim za nadziranje provedbe civilnog dijela Dejtonskog sporazuma postao još u ožujku 2009., a od 1. kolovoza naslijedit će ga njemački političar Christian Schmidt.

Iako je tijekom svog mandata nametnuo pedesetak različitih odluka i zakona, Valentin Inzko godinama je bio sveden na pukog promatrača zbivanja u BiH jer je pozicija međunarodne zajednice bila da je razdoblje intervencionizma završeno te da lokalnim političarima treba dati priliku pokazati da su u stanju voditi zemlju i osigurati nastavak reformi.

Takav pristup doveo je sveopćih blokada i produbljenih sukoba, a proteklo desetljeće u BiH novi visoki predstavnik Schmidt opisao je razdobljem sveopćeg nazadovanja. Inzko je u svojoj oproštajnoj poruci citirao poslovicu po kojoj se "nije rodio onaj tko je svima ugodio" pa je tako u najkraćemu opisao i svoj doživljaj nakon 12 godina provedenih u BiH.

Dodao je ipak kako "kuća nije tijesna kad čeljad nije bijesna", a takvom je kućom opisao BiH, dodajući kako u toj zemlji ima mjesta za sve, no uz nužne zdrave temelje i oslonac na solidarnost i dobrosusjedstvo.

"Ta kuća se mora graditi na istini, istina će nas oslobađati i ona je osnova za pravednost", kazao je austrijski diplomat. Pojasnio je kako su mu za razumijevanje stanja u zemlji najvažniji bili susreti s običnim ljudima, a među njima je zatekao najveći broj onih koji nisu dopustili da ih visoka politika otruje, a upravo su takvi bili najveće žrtve mržnje i rata.

"BiH ima iznimni potencijal dobrote", kazao je Inzko te dodao kako je točno da u toj zemlji ima ljudi spremnih biti zli i opaki, poput najmračnijih likova iz literature velikih pisca kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović, no takvi su ipak manjina u usporedbi s brojnim dobrim ljudima široke duše.

"Odlazim ne potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti i svjestan svojih ograničenja i ograničenja institucija, ali istinski zahvalan ljudima u BiH koji su čuvali ljudskost i danas svjedoče kako ova zemlja nije puki matematički zbroj veličina, naroda, kultura i vjera i jezika, nego puno više od toga. Ovdje je prisutno čovječanstvo, sveopće bratstvo", kazao je Inzko.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Analiza Ivane Petrović Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početak procesuiranja Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora

Dodao je kako mu je žao što neće ostaviti još jači trag mirotvorca, a zahvalio je svima onima koji su ga srdačno prihvaćali i nastojali razumjeti te pomoći da bude što moralniji i dosljedniji.

"Mnogo što će proći, ali BiH će opstati. BiH je nešto posebno, ona ima sve, samo nema svijest o tome", poručio je Inzko te je najavio kako će se često vraćati u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene