Obavijesti Pretražite Navigacija
NAKON BURNIH REAKCIJA

Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo"

Valentin Inzko (Foto: Pixell)
Valentin Inzko (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izrazio je u srijedu uvjerenje da je bilo potpuno ispravno nametnuti zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina počinjenih u BiH, ali je zabrinut stanjem u zemlji te je pozvao građane da na to utječu svojim glasom na izborima.

Valentin Inzko s dužnosti u BiH, koju je obnašao u proteklih 12 godina, odlazi 1. kolovoza, a zamijenit će ga konzervativni njemački političar Christian Schmidt.

Pročitajte i ovo Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!" Ilustracija on ne vidi ništa sporno Doktor priznao da je u dvorištu zakopao kosti žrtve Srebrenice, a njegovo je objašnjenje skandalozno

Posegnuvši za širokim ovlastima kojima raspolaže visoki predstavnik Inzko je prošli tjedan nametnuo zakon kojim se zatvorom do pet godina mogu sankcionirati osobe koje niječu ratne zločine ili veličaju njihove počinitelje.

Taj postupak sukladan je vrijednostima kakve se poštuju u svim civiliziranim zemljama, a prije svega u Europi, rekao je u intervjuu za televiziju N1.

“Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo. Došlo je do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem omjeru", kazao je Inzko.

Ilustrirao je to drastičnim primjerom murala po Republici Srpskoj kojima se veličaju osuđeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Veličanje počinitelja ratnih zločina nije svojstveno samo pripadnicima jednog naroda, rekao je Inzko podsjetivši da je "jedan pomoćni biskup" također dočekivao ratnog zločinca aludirajući time na biskupa Vladu Košića i Darija Kordića.

”Meni je savjest čista", kazao je austrijski diplomat.

Objasnio je da je postupio na temelju svoje savjesti, ali i činjenice da je Vijeće Europske unije još 2008. u okviru odluke o suzbijanju rasizma i ksenofobije zaključilo da svaka država treba poduzeti mjere kojima će se sankcionirati oni koji dovode u pitanje presude o ratnim zločinima što su ih izrekli međunarodni sudovi.

"Nisam ja donio odluku da je bio genocid, tko je dobio doživotne, tko su ratni zločinci, ali ja sam to pretvorio u zakon", kazao je Inzko.

Reakcije iz Republike Srpske nisu ga posebice iznenadile, ali ni zabrinule, rekao je jer političari u tom entitetu redovito posežu za prijetnjama bojkotom, blokadama i odcjepljenjem pa od toga u konačnici ne bude ništa.

Krajnje je vrijeme da se problemi u BiH brže rješavaju, uključujući tu i izmjene izbornog zakona, poručio je.

No Inzko ističe da je najvažnije ukinuti diskriminaciju građana u izbornom procesu temeljem njihova etničkog podrijetla ili mjesta prebivališta što je i sadržaj svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

"Nedopustivo je da se svaki građanin u BiH ne može kandidirati za svaku poziciju (u vlasti)", kazao je Inzko.

To se mora promijeniti jer takva situacija truje ozračje u zemlji, rekao je.

Građanima BiH preporučio je da pogledaju što se zbiva u Hrvatskoj na izborima te da razmisle o činjenici kako je gradonačelnik Zagreba postao Tomislav Tomašević koji pokazuje spremnost mijenjati stvari.

Inzko je svome nasljedniku Schmidtu preporučio da sve svoje snage usmjeri na jačanje vladavine prava u BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene