Valentin Inzko
Valentin Inzko Foto: Dejan Rakita

U Bosni i Hercegovini u srijedu su stupile na snagi izmjene kaznenog zakona te zemlje kojima je propisana kazna do pet godina zatvora za osobe koje niječu ratne zločine i veličaju njihove počinitelje.


Odluka koju je 23. srpnja nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u utorak je objavljena u Službenom glasniku BiH i po automatizmu je postala važećim zakonom dan nakon toga.

"Tko javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u izmjenama kaznenog zakona.

Također je propisano da će se zatvorskom kaznom od najmanje tri godine kazniti osobe koje "dodijele priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocidzločin protiv čovječnosti ili ratni zločin ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin".

Neposredno nakon što je Inzko nametnuo te odluke, iz Tužiteljstva BiH potvrdili su kako će odmah formirati predmet i početi s procesuiranjem osoba koje budu kršile nove zakonske odredbe.

Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

Dženaza i ukop 19 novoidentificiranih žrtava genocida u Srebrenici - 5 U Srebrenici pokopani ostaci 19 žrtava genocida: "Istina o zločinima ne može se promijeniti"

Najviši dužnosnici iz Republike Srpske najavili su kako te zakonske odredbe neće poštovati, a parlament tog entiteta bi u petak trebao razmatrati prijedlog posebnog zakona kojim bi se izrijekom zabranila provedba nametnute odluke visokog predstavnika.

Također planiraju usvojiti zakon kojim bi se kaznom do tri godine zatvora sankcionirala "povreda ugleda RS i njezinih naroda" a odnosila bi se na osobe koje taj entitet kvalificiraju kao genocidnu tvorevinu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju