Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgođeno pogubljenje

Serijskom ubojici čak osam puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju: Nekome je govorio "Volim te"

Thomas Eugene Creech
Thomas Eugene Creech Foto: Screenshot/Getty Images/Screenshot
Serijskom ubojici Thomasu Eugenu Creechu čak osam puta pokušali su ubrizgati smrtonosnu injekciju, ali bezuspješno. Pogubljenje je na kraju prekinuto.

U saveznoj džavi Idaho u srijedu je prekinuto pogubljenje serijskog ubojice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika na smrt s najdužim stažom u SAD-u, nakon što liječnički tim više puta nije uspio pronaći venu kako bi mu ubrizgao smrtonosnu injekciju.

Creech (73) je u zatvoru od 1974. godine. Osuđen je za pet ubojstava u tri države te osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotni zatvor kada je 1981. nasmrt pretukao drugog zatvorenika, 22-godišnjeg Davida Dalea Jensena. Upravo je to zločin zbog kojeg je Creech trebao biti pogubljen.

U srijedu u 10 sati osuđenik je dovezen u komoru za pogubljenje u zatvoru. Trojica članova medicinskog tima pokušala su čak osam puta ubrizgati smrtonosnu injekciju, rekao je Josh Tewalt, ravnatelj zatvorske ustanove, na konferenciji za novinare nakon toga, javlja Guardian.

Pročitajte i ovo Treskom po Zagrebu "Treskom po Zagrebu" VIDEO Šokantne snimke ZET-ovaca sa zagrebačkih ulica: "Momentalno oduzimanje vozačke!"

Tražili su pogodnu venu na rukama, nogama, stopalima… Upravitelj je u 10:58 objavio da prekida pogubljenje. Creechovi odvjetnici odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu izvršenja kazne na američkom okružnom sudu, istaknuvši da ovaj slučaj pokazuje nesposobnost odjela da provede humano smaknuće.
Tim za egzekuciju bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, rekli su u kaznenom odjelu. Lica im se nisu vidjela.

Osuđenik na smrt nekome je govorio "Volim te"

Pogubljenje su pratili i članovi Creecheve obitelji. Ruke su mu bile vezane za stol, ali je često pružao prste prema njima. Činilo se da je povremeno izgovarao i riječi "Volim te" nekome u sobi.

Pročitajte i ovo Vozačka dozvola Gen2 - 4 Traju pregovori Stižu nova pravila o vozačkim dozvolama, ali ne sviđaju se svima: Hrvatski zastupnici u EU parlamentu protive se tomu

Rodom iz Ohija, Creech je proveo veliku većinu svojeg života iza rešetaka u Idahu, iako su se njegovi zločini dogodili u nekoliko zapadnih država. Prvi put je bio zatvoren u Idahu 1974. zbog ubojstva Johna Waynea Bradforda i Edwarda Thomasa Arnolda, dvojice soboslikara koji su pokupili Creecha i njegovu djevojku dok su stopirali. Služio je doživotnu kaznu za ta ubojstva 1981. kada je nasmrt pretukao Jensena. Jensen je bio invalid i služio je kaznu za krađu automobila.
Osim ubojstava u Idahu, Creech je osuđen za ubojstvo Williama Josepha Deana u Oregonu i Vivian Grant Robinson u Kaliforniji 1974. Također je bio optužen za ubojstvo Sandre Jane Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena u svjetlu njegove druge kazne za ubojstvo.

Godine 1973. Creechu je suđeno za ubojstvo 70-godišnjeg Paula Schradera u Tucsonu, Arizona, ali je oslobođen optužbi za zločin. Vlasti i dalje vjeruju da je on odgovoran za Schraderovu smrt i kažu da je Creech dao informacije koje su ih dovele do tijela dvoje ljudi u blizini Las Vegasa i jedne osobe u blizini Baggsa u Wyomingu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene