Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosanskom portalu Svevijesti.ba stigle su ozbiljne prijetnje zbog pokrenute akcije „Uključi se – prijavi korupciju na fakultetu".


Portalu Svevijesti.ba stigle su ozbiljne prijetnje zbog pokrenute akcije "Uključi se – prijavi korupciju na fakultetu". U upućenoj prijetnji između ostalog stoji:

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save'' Valentin Inzko (Foto: Pixell) Inzko poručuje: "Meni je savjest čista. Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo"

"Pisali ste - od danas osluškujte i budite spremni letjeti u zrak - pitajte se sami kada? Letite uskoro u zrak! „

Redakcija Svevijesti.ba je ovu prijetnju prijavila MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. 

Redakcija Svevijesti.ba poziva nadležne organe i odgovorne da reagiraju i zaštite pravo na javnu riječ u BiH. Podsjećaju da se radi o glasu mladih, glasu studenata i glasu onih koji su budućnost ove zemlje. 

Jasno da je mnogo onih koji bi sada na razne načine ušutkali glas omladine i studenata, ali koju cijenu plaćamo? Upućene prijetnje su dokaz koliko je korupcija u našoj zemlji postala moćna i bahata te se upetljani ne ustručavaju prijetiti medijima i zastrašivati ih, kažu u redakciji portala Svevijesti.ba.

Javnosti je općepoznata činjenica o raširenosti korupcije u obrazovanju i akcija portala Svevijesti.ba želi, kako navode, samo potaknuti javnost na akciju kako bi vlasti konačno nešto učinile, kao što to efikasno čini Hrvatska.

No, jedna prijetnja prema stotinu prijava neće nas zaplašiti, ističu. 

Portal Svevijesti.ba poziva EUPM i policijske agencije u BiH da se uvede poseban broj telefona na koji će se moći anonimno prijaviti korupcija na fakultetima u BiH.

Akcija portala Svevijesti.ba "Uključi se - Velika akcija SveVijesti.ba: Prijavi korupciju profesora na fakultetu" pokazala je široke razmjere korupcije na fakultetima u BiH i očito je potrebno napraviti veliku i opsežnu istragu a to je nemoguće bez široke akcije nadležnih organa u javnosti.

Svevijesti.ba smatraju da bi i na fakultetima u BiH trebalo postaviti sandučiće u koje bi studenti mogli ubaciti svoje anonimne poruke o korupciji pojedinih profesora, stoji u priopćenju portala Svevijetsi.ba.