Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bavarski ministar gospodarstva Erwin Huber izabran je u subotu u Muenchenu na stranačkom kongresu za novog predsjednika Kršćansko socijalne unije (CSU) i na tom će mjestu zamijeniti Edmunda Stoibera koji je danas nakon 8 godina odstupio s položaja predsjednika stranke.


- Svjestan sam odgovornosti koju nosim i obećajem da ću učiniti sve da CSU i dalje ostane vodeća sila u Bavarskoj i važan čimbenik na saveznoj razini, rekao je Huber u nastupnom govoru. On je prije toga s 58,1 posto glasova zastupnika izabran za novog predsjednika stranke.

Vezani članci John Magufuli Umro afrički državnik koji je odbijao mjere i maske te tvrdio da su cjepiva protiv COVID-a zapadna zavjera Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Njegov glavni konkurent, savezni ministar poljoprivrede, Horst
Seehofer dobio je podršku 39,1 posto zastupnika i novi je
potpredsjednik stranke.

Članica predsjedništva Gabriele Pauli, koja je posljednjih mjeseci izazvala mnoge polemike i dovela u pitanje neke tradicionalne stranačke vrijednosti poput braka, dobila je 2,5 posto glasova.

Prije toga je kongres gotovo jednoglasno dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova Bavarske, Guenthera Becksteina, izabrao kao jedinog kandidata za mjesto premijera ove savezne pokrajine gdje će naslijediti Edmunda Stoibera koji sutra odstupa i s ove političke pozicije.

Edmund Stoiber je jučer izabran za počasnog predsjednika CSU-a.

Stoiber je odlučio odstupiti s visokih političkih dužnosti u veljači ove godine nakon višemjesečnih unutarstranačkih sukoba oko vodstva stranke.

Izborom novog predsjedništva završen je i dvodnevni 72. stranački kongres CSU-a na kojem je ova stranka doživjela najveće kadrovske promjene nakon smrti dugogodišnjeg bavarskog premijera i predsjednika CSU-a Franza Josefa Straussa 1988.

CSU vlada Bavarskom gotovo neprekidno od 1945. a na saveznoj razini igra važnu ulogu kao dio demokršćanske Unije CDU/CSU.