Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske vlasti savjetovale su u subotu svojim državljanima da napuste Ukrajinu, priključivši se brojnim državama koje su to učinile strahujući od mogućeg ruskog napada na tu zemlju.


MVEP je u službenom priopćenju uputilo preporuku Hrvatima da napuste Ukrajinu zbog ''dodatnog pogoršanja sigurnosne situacije i daljnjeg jačanja oružanih snaga Ruske Federacije''.

''Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja u sva područja Ukrajine, a osobito u područja koja graniče s Ruskom Federacijom, Republikom Bjelarus i s okupiranim dijelovima Krima i Donbasa. Hrvatskim državljanima, koji žive u Ukrajini, savjetujemo, ako im mogućnosti dopuštaju, da privremeno napuste Uukrajinu'', stoji na stranicama MVEP-a.

Ukoliko netko nije u mogućnosti privremeno napustiti Ukrajinu, hrvatskim državljanima savjetuju oprez i redovno informiranje o trenutnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora, uz konzultaciju s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Ukrajini.

''Hrvatskim državljanima, koji žive u Ukrajini, a koji se još nisu registrirali pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ukrajini, savjetujemo da svoje kontakt podatke pošalju na email adresu Veleposlanstva: vrhukr@mvep.hr. Hrvatskim državljanima, koji ipak namjeravaju putovati u Ukrajinu, savjetujemo da svoje putovanje prethodno najave Veleposlanstvu na email adresu: vrhukr@mvep.hr.'', napisali su u priopćenju.

Kriza u Ukrajini Dramatično upozorenje iz Bijele kuće: ''Rusija sada ima dovoljno vojnika. Napad bi mogao uslijediti bilo koji dan"

Joe Biden i Vladimir Putin Ima li naznaka novog rata? Putin i Biden razgovarali više od sat vremena. Bijela kuća poslala priopćenje, oglasio se i Kremlj

Od općih napomena, na stranicama piše i o opasnosti o terorizmu.

''Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora'', upozoravaju iz MVEP-a.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju