Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 3
Policija bacila suzavac na prosvjednike u Hong Kongu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp

Hongkonško Zakonodavno vijeće (parlament) u četvrtak je ostalo zatvoreno, a rasprava o kontroverznom nacrtu zakona o izručenju odgođena je za još jedan dan, dok je snažna kiša uspjela rastjerati preostale prosvjednike koji su izražavali nezadovoljstvo nacrtom novog zakona.


Fronta za građanska i ljudska prava, neslužbeni organizator prosvjeda u Hong Kongu, objavila je kasno u srijedu da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne povuče nacrt zakona.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu Kaos u Hong Kongu: Na ulicama deseci tisuća prosvjednika, došlo je i do okršaja s policijom Neredi u Hong Kongu (Foto: AFP) Opsadno stanje u Hong Kongu: Prosvjednici zabarikadirani na sveučilištu, vlasti ne odbacuju daljnju upotrebu sile

Tisuće prosvjednika okupile su se u srijedu u dijelu grada u kojem se nalazi sjedište vlade, kako bi spriječili donošenje zakona.

Policija je koristila suzavac i gumene metke kako bi ih rastjerala, dok su oni na snage reda bacali cigle i boce. Liječničke službe kazale su u četvrtak da je 79 ljudi ozlijeđeno u sukobima.

U noći na četvrtak prosvjednici su ostali na ulicama, spremni na moguće nove sukobe s policijom.

Većina cesta oko središnje poslovne četvrti u četvrtak je otvorena za promet, ali Pacific Place, glavni trgovački centar u blizini parlamenta, i dalje je zatvoren, kao i neke banke u blizini.

Radi se o jednom od najgorih slučajeva nasilja u Hong Kongu otkako je Velika Britanija vratila taj grad Kini 1997. godine.

EU zatražila poštivanje prava prosvjednika

Europska unija objavila je u četvrtak priopćenje, zatraživši od Hong Konga da poštuje prava prosvjednika.

Unatoč prosvjedima u srijedu i nedjeljnom maršu, koji su privukli oko milijun ljudi – jednog na sedam u tom poluautonomnom području – izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam, koja ima potporu Kine, rekla je da unatoč svemu ima namjeru donijeti zakon prije ljetne stanke.

Ona je osudila nasilje i zatražila ponovnu uspostavu reda te odbila povući zakon koji ona i njezini kolege smatraju potrebnim kako bi se popunile rupe koje omogućuju Hong Kongu da bude, kako kažu, raj za kriminalce tražene u Kini.

Naglasila je da će sudovi dati sve potrebne zaštitne mjere i odlučivati na pojedinačnoj osnovi o izručivanju Kini.

Zakon o izručenju omogućio bi da se osumnjičene osobe pošalju u Kinu kako bi im se ondje sudilo. (Hina)