Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje iz prve ruke

Zadarska reporterka iz Hong Konga: "Stanje je dosta kaotično, grad je u stanju nesigurnosti i straha"

Maša Borak, reporterka South China Morning Posta (Foto: Dnevnik.hr)
Maša Borak, reporterka South China Morning Posta (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Maša Borak, reporterka South China Morning Posta (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ne prestaje kaos u Hong Kongu, u kojemu traju nasilni sukobi s policijom. Naime, ondje se prosvjeduje zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu. Ozlijeđeno je više desetaka građana, a najgore bi tek moglo uslijediti.

Prosvjednici su u Hong Kongu prvo blokirali glavne ceste u centru i pristup vladinim zgradama, a onda ih je policija pokušala rastjerati. Njihov je cilj spriječiti glasovanje o prijedlogu zakona za izručenja u Kinu i za sada su u tome uspješni, pošto je odluka u zakonodavnom vijeću odgođena do daljnjega.

Pročitajte i ovo Poplave Hong Kong Crno upozorenje FOTO Crna oluja potopila Hong Kong: Najveća kiša u 140 godina poplavila ceste i uzrokovala velike odrone Slika nije dostupna poharao hong kong VIDEO Pogledajte zastrašujuću snagu tajfuna: Vjetar je ženu podignuo i odbacio nekoliko metara

Kritičari zakona smatraju da se pravosuđe Kine često koristi za obračun s političkim protivnicima i gušenje slobode govora. Okupljanja su Hong Kongu počela prije nekoliko dana, ali je situacija izmaknula kontroli. Napeto stanje iz prve ruke prati Zadranka Maša Borak, koja radi za najveći engleski medij u Hong Kongu.

"Ja sam s prosvjeda taman otišla prije nego što su počeli bacati suzavac. Znači, stanje je dosta kaotično.
Rekla bih da je Hong Kong sada u jednom stanju nesigurnosti i straha. Dugo vremena je to bila zemlja za sebe, koja je imala svoje načine odlučivanja, koja je je mogla reći 'Ne'", rekla je Borak, reporterka South China Morning Posta.

"Međutim, zadnjih se godina ta sloboda smanjila i osjeća se nezadovoljstvo. Hong Kong još nije odustao od inzistiranja na svojem posebnom statusu", dodala je.

Hong Kong poseban status ima od 1997. kada je vraćen Kini nakon 150 godina pod Velikom Britanijom. Međutim, autonomija podrazumijeva samostalne zakone, pravosuđe i gospodarstvo, dok su vanjski poslovi i obrana pod nadležnosti Kine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene