Leonardo DiCaprio (Foto: Pixsell)
Leonardo DiCaprio (Foto: Pixsell) Foto: Pixsell

Holivudska filmska zvijezda Leonadro DiCaprio pridružila se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju malih hidroelektrana u toj zemlji i tako spriječe uništavanje njezinih rijeka i devastaciju okoliša.


"Neka rijeke BiH teku slobodno", napisao je DiCaprio na svom Twitteru. Istaknuo je da gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od tisuću kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 2 Korona pokosila i regiju, padaju novi rekordi: U Srbiji 512 novih slučajeva, u BiH 922 Doktorica za računalom, ilustracija U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

Holivudski glumac time je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH.

Organizacija pod nazivom Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega se trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz lipnja ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.

"Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi", stoji u pozivu.

Parlament Republike Srpske ranije je odbio podržati takvu inicijativu.

Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima, odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju.

Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri tisuće brana, a ako se ti planovi realiziraju, najmanje 10 posto europskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.