Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propust njemačke policije

Hladnokrvna neonacistica ubijala više od desetljeća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena s dvojicom ljubavnika u Njemačkoj optužena je za rasistički motivirana ubojstva desetero ljudi. Njezina dva suradnika i ljubavnika su ubijena. Sve do njihove smrti policija je vjerovala da su ubijeni useljenici stradavali u obračunima bandi.

Beate Zschaepe prije dvije godine uhićena je u istočnoj Njemačkoj. Policajcima je tada samo hladno rekla: 'Ja sam ona koju tražite!'. 'Svi u Njemačkoj znaju njezino ime, ali ne znaju tko je ta žena', piše današnji Die Welt. Obrat u istrazi zločina, koji su se na tlu Njemačke odvijali više od desetljeća, označilo je upravo ubojstvo i samoubojstvo dvojice glavnih suradnika i ljubavnika Beate Zschaepe.

Pročitajte i ovo Noa Milivojev Suđenje u Beogradu Ubojica tiktokerice Noe istraživao kako uništiti tragove ubojstva, otkrivene i jezive poruke: "Svi stvaramo svoje monstrume" Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..."

Oružje koje je pronađeno kraj njihovih tijela odgovaralo je kalibru oružja kojim su počinjena ubojstva. To je bio ključni trag koji je policiju odveo do optužene.

>> Njemačka osnovala datoteku o neonacistima

Zschaepe je, prema optužbi, pripadnica terorističke ćelije nazvane nacionalsocijalističkom. Tužitelj je naziva najopasnijom neonacisticom od završetka Drugog svjetskog rata. U razdoblju od 1998. do 2011. godine zajedno je sa svojom družinom u više njemačkih gradova ubila osam Turaka, jednog Grka i jednu policajku. Počinili su, stoji u optužnici, i petnaest oružanih pljački te više pokušaja ubojstava osoba stranog podrijetla.

'Ta ubojstva mogla su biti spriječena da je netko uzeo u obzir rasizam kao motiv, ali nitko nije o tome razmišljao i to je najveća greška.' Zapravo, nitko nije pomislio da je riječ o neonacističkoj skupini, jer su svoja uvjerenja djelatnici sigurnosti bazirali na stvorenim stereotipima i predrasudama, a ne na analitici. Kad se priča rastvorila, zbog velikog propusta, na desetke obavještajaca i policajaca podnijelo je neopozive ostavke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene